O fabrică tradiţională Volkswagen din Germania se pregăteşte să asambleze maşini chinezeşti. Ce modele vor intra în producţie
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/12/vw-1665127_1280-1.jpg)
În toamna anului trecut, Volkswagen lua în considerare închiderea unor fabrici cu o tradiţie bogată din Germania, în cadrul campaniei de reducere a costurilor, sub presiunea uriaşă cu care se confruntă cel mai mare producător auto european din partea competiţiei ieftine din China. Acum se pare că s-a găsit o soluţie cel puţin pentru una din cele două fabrici menţionate în discuţiile de anul trecut cu sindicatele: va asambla maşini chinezeşti.
Chery din China ar fi aproape de un acord pentru a construi mașini la o fabrică VW din Germania
Chery, constructorul auto chinez care înregistrează un avans major pe piaţa din Europa, se apropie de un acord pentru a construi mașini într-o fabrică a Grupului Volkswagen din Germania, potrivit unei surse care cunoaște situația, scrie presa auto internaţională.
Fabrica ar urma să construiască mașini pentru Lepas, noua marcă de volum a lui Chery, a declarat aceeaşi sursă.
Chery a confirmat că discuțiile pentru producția în Germania sunt în curs, fără a numi Volkswagen. Orice decizie va depinde de rezolvarea unui număr de probleme, a declarat Charlie Zhang, vicepreședinte Chery International, pentru Automotive News Europe, în cadrul unui eveniment organizat pe 26 aprilie pentru dealeri și mass-media.
„Trebuie să analizăm studiul de fezabilitate, deoarece în Germania situația este foarte, foarte complicată”, a spus Zhang.
Chery dorește mai multe răspunsuri cu privire la costuri, lanțul de aprovizionare, sindicate și cerințe de reglementare, a spus Zhang.
Reuters anunţa în ianuarie că mai mulți producători auto chinezi erau interesați să cumpere sau să închirieze două fabrici VW care urmau să fie închise, la Dresda și Osnabrück, ca parte a unei campanii mai ample de reducere a costurilor.
Aducerea unui producător auto chinez precum Chery ar satisface sindicatele supărate pe decizia Volkswagen de a închide fabricile și ar ajuta Chery să își reducă povara tarifară.
Un purtător de cuvânt al Volkswagen a declarat că grupul auto nu comentează zvonurile.
Vânzările Lepas vor începe în Europa în 2026, cu trei modele
Lepas este o nouă marcă lansată pe 25 aprilie, care modifică SUV-urile din gama populară Tiggo a Chery, cu planuri de vânzări la nivel global. Modelele inițiale pentru Europa vor fi două SUV-uri compacte și un SUV de dimensiuni medii, disponibile în versiuni electrice, plug-in hybrid sau cu combustie.
Chery a început să asambleze mașini în Europa anul trecut, prin intermediul parteneriatului cu firma spaniolă Ebro, la o fostă fabrică Nissan din Barcelona.
Constructorul chinez intenționează să modernizeze fabrica din Barcelona pentru a crește producția SUV-ului hibrid plug-in Chery Tiggo modificat și va adăuga versiuni electrice ale modelului pentru mărcile Omoda și Jaecoo pentru distribuție în Europa, a declarat Zhang.
„Suntem pe cale să reluăm producția la scară largă până la sfârșitul acestui an”, a adăugat el.
Uzina din Barcelona are o capacitate anuală de producţie de 200.000 de unități.
Mutarea producției de vehicule electrice în Europa ar ajuta Chery să compenseze tarifele suplimentare pe care Uniunea Europeană le-a aplicat mașinilor electrice fabricate în China.
Chery se axează pe localizarea producţiei
Modelele Ebro S700 asamblate la Barcelona, bazate pe Tiggo 7, sunt furnizate de Chery de la fabrica sa chineză din Wuhu în formă colecţii de componente şi piese, cu caroserie vopsită și interior finisat. Fabrica din Barcelona montează apoi suspensia, punțile, trenul de rulare și roțile.
Cu toate acestea, Chery încearcă să crească ponderea operaţiunilor locale la vehiculele electrice Jaecoo și Omoda pentru a convinge UE că societatea nu încearcă să ocoloească tarifele.
Chery a declarat că este cel mai mare exportator auto din China, cu 255.465 de vehicule expediate din țară în primul trimestru.
Compania a făcut uz pe scară largă de operațiuni de asamblare în țările în care exportă, de exemplu preluând fostele facilități ale producătorilor occidentali din Rusia, pentru a aproviziona mai bine piața, în urma sancțiunilor impuse Moscovei după invazia Ucrainei.
Producătorul chinez intenționează să extindă pe piețele europene modelele mărcilor sale Omoda și Jaecoo, de la 7 la 19 până la sfârșitul anului, inclusiv lansarea în Franța și Germania.
Compania are obiectivul de a ajunge la 100 de dealeri în Germania până la sfârșitul lui 2025.