O firmă din Coreea de Sud vrea să producă obuziere în România

Publicat: 22 apr. 2024, 12:00, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
O firmă din Coreea de Sud vrea să producă obuziere în România

Compania Hanwha din Coreea de Sud anunță că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru „a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Nu este prima dată când vine acest anunț, anul trecut,  compania Romarm şi firma sud-coreeană Hanwha au încheiat chiar un memorandum prin care cele două urmau să producă obuziere autopropulsate K9 pentru Armata Română. Se pare că lucrurile au evoluat în acest sens.

Mai trebuie precizat și faptul că firma din Coreea de Sud este singura care a rămas în cursă la licitaţia deschisă de Ministerul Apărării Naţionale pentru achiziționarea de obuziere autopropulsate K9 Thunder.

Țara noastră ar negocia, însă, să cumpere 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud, ceea ce presupune un efort financiar de circa 650 milioane de euro.

„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în cadrul unei întâlniri cu jurnalişti români, care fac parte din delegația care însoțește pe președintele Klaus Iohannis la Seoul.

Reprezentantul companiei spune că obuzierul a fost folosit cu succes în momente de tensiune maximă în ţara sa.

„Am răspuns foarte repede când am fost atacaţi de Coreea de Nord”, a declarat Heo Man Jung.

Obuzierul poate atinge o viteză de peste 67 de kilometri pe oră, iar structura vehiculului protejează foarte bine militarii din interior. În plus, K9 a fost astfel creat, încât poate să funcționeze în orice tip de climat.

Anul trecut, MApN a anunțat că are nevoie de trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).

Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea se realizează din fonduri bugetare, potrivit anunțului de la acel moment.

Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică. Componentelor li se adaugă proiectilele aferente.

Reprezentanţii companiei sud-coreene au precizat, într-un comunicat de presă, că intenţionează să deschidă o linie industrială în România, pentru „a contribui la capabilităţile de apărare ale Forţelor Terestre şi la dezvoltarea industriei militare”.

Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt operate în nouă ţări din lume, dintre care cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.

În cadrul vizitei oficiale a preşedintelui Klaus Iohannis în Coreea de Sud, marţi urmează să fie  semnate mai multe memorandumuri între guvernele României şi Coreei de Sud, inclusiv în domeniul Apărării.