O gravidă de 38 de ani a murit la 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău

Publicat: 02 apr. 2024, 16:27, de Alexandru Bogdan Grigoriev, în SOCIAL , ? cititori
O gravidă de 38 de ani a murit la 24 de ore de la internarea în Spitalul Județean Bacău

O femeie de 38 de ani, gravidă în 16 săptămâni în urma unei fertilizări in vitro, a murit în Spitalul Judeţean de Urgenţă Bacău, la 24 de ore după ce a fost internată. La internare medicii au constatat că sarcina i se oprise din evoluţie.

Reprezentanţii spitalului susţin că decesul nu a fost cauzat de problemele ginecologice. Ei spun că nu au intervenit pentru că au considerat că, în condiţiile în care femeia avea febră şi un uter ”în suferinţă”, o intervenţie în urgenţă nu ar fi fost oportună. Oficialii unităţii sanitare au dat detalii despre cauza preliminară a decesului, subliniind că probe pentru analize toxicologice au fost trimise la Iaşi.

Femeia în vârstă de 38 de ani, cu sarcină de 16 săptămâni obținută prin fertilizare in vitro, a ajuns la maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău în dimineaţa zilei de 15 martie, la ora 6:30, în urgenţă. Ea a fost consultată de medicul de gardă, atât clinic, cât şi ecografic şi i s-a pus diagnosticul de sarcină oprită din evoluţie.

”Pacienta nu ştia acest diagnostic, fusese evaluată de medicul care urmărea sarcina în privat, în urmă cu 48 de ore, când examenul a arătat sarcină normală. Cu o zi înainte s-a simţit rău şi s-a consultat cu medicul care urmărea sarcina şi i-a spus să ia două-trei tablete, iar dacă nu se ameliorează starea, să se prezinte în Urgenţă. În Urgenţă a venit însoţită de soţ, cu stare generală relativ bună, şi a acuzat febră, cefalee şi mialgii”, a declarat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Femeia a rămas internată pe sectorul septic şi, pentru că venise cu febră, s-a solicitat un examen de terapie intensivă al maternităţii. Medicul respective i-a prescris un tratament.

”Spre amiază, starea pacientei s-a agravat, în sensul că au apărut dureri abdominale accentuate, în etajul superior, cu stare de agitaţie şi cu alterarea stării generale. S-a întrunit comisia de medici – doi medici ginecologi şi un ATI-st – au examinat din nou această pacientă şi au solicitat examen de chirurgie generală, examen care s-a concretizat după ce s-a făcut radiografie pulmonară care a infirmat ca sursă a febrei o patologie pulmonară şi o ecografie abdominală care a recomandat o laparoscopie diagnostică. Pacienta a rămas la Chirurgie generală, echipa operatorie a fost completată şi de medicul ginecolog care a examinat pacienta. În timp ce s-a efectuat laparoscopia diagnostică, medicul ginecolog s-a consultat cu un profesor de Obstetrică-ginecologie din Centrul Universitar Iaşi pentru a lua cea mai bună decizie. Între timp, a avut loc avortul spontan şi nu a mai fost nevoie de intervenţie pe sfera genitală”, a precizat reprezentanta spitalului.

Ea a adăugat că investigaţiile periodice au arătat că a fost vorba despre o ”evoluţie fulminantă”, cu un prognostic ATI sever, în condiţiile în care femeii i-a scăzut mult PH-ul organismului, iar analizele privind lactatul şi bicarbonatul erau în afara limitelor normale.

”Aceste trei analize au arătat o evoluţie de gravitate, pacienta a primit tratament şi monitorizare, iar la ora 2:00 în noaptea de 15 spre 16 s-a instalat primul stop cardio-respirator, iar la ora 6:30 spre 7:00 al doilea, care nu a mai putut fi resuscitat”, a precizat Aurelia Ţaga.

”În prezent este în curs o anchetă penală desfăşurată de Poliţia Bacău. Medicina Legală a efectuat necropsia şi a emis un certificat constatator al decesului şi sunt recoltate probe care au fost trimise la Institutul de Medicină legală din Iaşi. (…) A fost o evoluţie fulminantă spre gravitate. Din primele rezultate ale anchetei, nu cauza ginecologică a fost cauza către această evoluţie. Diagnosticul medicului legist a fost şoc toxico-septic, coagulare intravasculară diseminată şi sarcină oprită din evoluţie”, a adăugat directorul medical al Spitalului Judeţean de Urgenţă Bacău, Aurelia Ţaga.

Reprezentanţii Poliţiei Bacău au declarat că partenerul femeii a depus o plângere la această instituţie, o anchetă fiind deschisă. Investigaţia vizează comiterea infracţiunii de ucidere din culpă.