O gură uriașă de aer pentru Ucraina: S-a votat în Congresul american ajutorul de 61 miliarde de dolari!

Publicat: 20 apr. 2024, 21:24, de Radu Caranfil, în Internațional , ? cititori
O gură uriașă de aer pentru Ucraina: S-a votat în Congresul american ajutorul de 61 miliarde de dolari!

Știre extraordinară pentru Ucraina și pentru întreaga lume care încă pune preț pe valorile democrației. Camera Reprezentanților a votat, cu majoritate confortabilă, ajutorul militar pentru Ucraina. 61 de miliarde dolari vor pleca foarte curând spre țara care se află în conflict direct cu ambițiile imperialiste ale lui Vladimir Putin.

Ceea ce era așteptat s-a întâmplat. Ucraina va primi, curând, o nouă gură de oxigen, pentru a duce mai departe războiul de apărare împotriva invadatorilor ruși. Noul sprijin financiar american vine într-un moment foarte dificil pentru ucraineni, care se confruntă cu o penurie majoră de muniție.

Deși republicanii au impus un vot separat pe cele trei bugete de sprijin – Israel, Ucraina, Taiwan – s-a demonstrat că majoritatea Congresului e conștientă de implicațiile unei eventuale victorii rusești. Votul a trecut mult mai lejer decât se aștepta. Jumătate dintre republicanii din Camera Reprezentanților au votat pentru. 311 pentru. 112 împotrivă. Un scor care ne dă puțină încredere în faptul că, atunci când cauza este extrem de importantă, conștiințele și educația într-un sistem democratic produc minuni.

Indiferent de strâmbăturile zilnice ale lui Trump, acest vot este, cu siguranță, o victorie împotriva Bunicuțului Zevzec. Și împotriva tuturor celor care consideră că America nu are nici un interes în acest război. Fiindcă, la urma urmelor, America are responsabilitatea uriașă de a proteja principiile democrației. America este garantul mondial al viabilității acestui sistem.

Această gură de aer proaspăt pentru Ucraina reprezintă foarte mult pentru noi, cei foarte apropiați de zona de conflict. Vedem, în acest moment de luciditate americană, o infuzie obligatorie de speranță pentru cei care încearcă să țină Rusia departe de poftele țariste. Ucraina va rezista. Ucraina va mai rezista, o vreme. Dacă și Europa va gândi în termeni similari, dacă și Europa va susține, cu toată forța, apărarea Ucrainei, ne-am putea întoarce la optimismul unei victorii a Ucrainei. Sau măcar la ideea unei situații militare care să umilească pretențiile nemăsurate ale lui Putin.