O izolare? Total catastrofală! Un premier ARGUMENTEAZĂ

Publicat: 28 iul. 2020, 21:23, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
O izolare? Total catastrofală! Un premier ARGUMENTEAZĂ

„Ceea ce trebuie evitat, mai presus de toate, este o izolare generală”. Aceasta a declarat pentru cotidianul Nice Matin, premierul francez Jean Castex. Rugat să comenteze pe tema pandemiei, acesta a adăugat că o asemenea măsură ar fi catastrofală la nivel economic și social: „La nivel economic și social, o izolare totală e catastrofală, inclusiv pentru sănătatea psihologică a unora dintre concetățenii noștri”. „Știm acum ce produce: o astfel de măsură rupe progresia epidemiei, desigur, dar, la nivel economic și social, este catastrofală, inclusiv pentru sănătatea psihologică a unora dintre concetățenii noștri”, a spus premierul citat și de Le Point.

„Prioritatea este în continuare prevenirea”, insistă Jean Castex, negând că acest termen de izolare este „un cuvânt tabu” și liniștitor cu privire la răspândirea virusului. „Chiar dacă numărul de cazuri este în creștere, testele pozitive rămân la medii scăzute comparativ cu țările din jurul nostru. Iar spitalizările rămân la un nivel controlat”.

Dacă trebuie să existe o re-izolare, „poate fi realizată pe zone”, a precizat primul ministru: „Ne vom adapta”. „Pentru a lupta împotriva acestei pandemii, există lucruri simple, numite gesturi de prevenție, până în ziua în care va fi găsit un vaccin”, conchide premierul Franței.

Mulți tineri

Pe de altă parte, ministrul francez al sănătății, Olivier Veran, a observat  că „în timpul campaniilor masive de testare pacienții sunt tineri, mai tineri decât în valul precedent. Rata asimptomaticilor este extrem de mare. Asta se întâmplă în special în regiunea pariziană, unde vedem că vin tineri care au fost infectați fără ca noi să știm cum”. Chiar dacă spune că înțelege „perfect nevoia lor de a schimba aerul și de a respira”, ministrul sănătății solicită „tinerilor să fie vigilenți”, menționând că în Catalunia „mulți tineri au fost infectați și virusul a sfârșit prin a se răspândi foarte mult”. El precizează că la un număr de teste „care se apropie de 500.000 pe săptămână”, rata celor pozitive este „de 1 până la 1,5 la sută”.

„Persoanele vulnerabile și persoanele în vârstă au păstrat, fără îndoială, un nivel ridicat de prudență, în timp ce tinerii sunt mai puțin atenți”, susține Olivier Veran. „Este ceea ce vedem în special în cadrul adunărilor festive și mai ales ale celor familiale, care devin focare” (cazuri grupate). În plus, creșterea numărului de teste duce în mod automat la creșterea cazurilor detectate.