Meserii de viitor: creator de realitate virtuală și designer avatari robotici

Meserii precum „creator de realitate virtuală și augmentată” ori „designer avatari robotici” par acum de domeniul SF, dar astfel de profesii vor cuceri viitorul. Și vor lua locul joburilor clasice în următorii 10 ani. Oamenii nu vor avea altceva de făcut decât să se adapteze cerinţelor impuse de piaţa muncii.

Oricât ar suna de dur pentru unii, peste 10% dintre locurile de muncă actuale vor fi automatizate în următorul deceniu. Iar la mare căutare vor fi, fi analiştii în securitate cibernetică, designerii de avatari robotici, inginerii biomedicali și cei genetici. Și sunt doar câteva dintre reperele viitorului în ceea ce privește joburile, potrivit Business Insider.

Printre joburile care vor dispărea în următorii ani (să zicem 20) se numără contabilii, lucrători agricoli şi chiar muncitorii în construcţii. Argumentul angajatorilor este acela că roboţii sunt mai productivi decât oamenii, nu vor concediu şi nu îşi dau demisia. De ce angajatorii vor înceta să mai investească în resursa umană? Bogdan Badea, CEO eJobs explică: o mașină poate să lucreze fără întrerupere 24 ore, un angajat nu. Și o mașină se poate strica, dar nu își poate da demisia. Practic ai un angajat care e 24 din 24, 7 zile din 7 la dispozitia ta și nici nu cere concediu.

Profesiile viitorului, greu de prezis

De fapt, paradoxul este că sunt greu de prezis profesiile viitorului, deoarece ne aflăm la vârful celei de-a patra Revoluții Industriale. Astfel încât abilitățile de care vor avea nevoie economiile se schimbă rapid în multe industrii și locuri de muncă, notează skillspanorama.cedefop.europa.eu. Progresul tehnologic (robotică, inteligență artificială, imprimare 3D, genetică și biotehnologie) și schimbarea gusturilor consumatorilor determină inovația produselor, devenind unele abilități învechite și sporind valoarea de piață a altora.

Mai nou, tehnologia a intrat deja foarte mult în zona medicală, fie că vorbim de telemedicină, inginerie genetică. De exemplu, perioada pandemică arată cât de mult se investește în găsirea unui vaccin, în  inginerie medicală pentru a produce acest vaccin. Și agricultura e un domeniu de viitor, potrivit analiștilor profesiilor de viitor. La fel: chimia, biochimia, materialele inteligente.

După cum subliniază recrutorii, niciodată dezvoltarea tehnologică nu a dus la șomaj masiv, ci la reorganizare, recalificare și oamenii care și-au pierdut un loc de muncă într-un anumit domeniu s-au recalificat și au găsit oportunități în alte părți.

1 COMENTARIU

  1. Da ! Un articol elegant, bazat pe adevăr. Și, în timp ce ne îndreptăm cu capul în viitorul nostru bazat pe cipuri și în creștere a informațiilor, unii au optat deja pentru introducerea implanturilor sub piele pentru a facilita deblocarea ușii biroului sau pornirea computerului la locul de muncă. Si asta nu este tot, până la sfârșitul secolului al XXI-lea vom fi probabil mai mult mașină umanoidă decât umană. Sunt vești bune sau rele? Depinde pe cine întrebi. Dacă inginerii nu iau în considerare etica , consecințele și baza filozofică / psihologică pentru proiectele și invențiile lor, cine ar trebui sa ne spună ca : „Inteligența artificială are potențialul de a ne ajuta să ne realizăm visul comun de un viitor mai bun pentru întreaga umanitate, dar va aduce cu sine provocări și oportunități pe care încă nu le putem prevedea”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Avem tricolorul pe etichetă, ce mai contează ce înghițim? Dublul standard,...

Ultima găselniță a politicienilor de la PSD este să-i oblige pe comercianții care vând produse provenite din materii prime românești să se asigure că...

Caracatița uriașă a intereselor baronului PSD Horia Teodorescu îngroapă Tulcea în gunoaie

Un document exploziv ajuns la mai multe instituții de forță ale statului scoate în evidență uriașa caracatiță a intereselor țesută de baronul PSD de...