O modificare legislativă oferă, fără licitație, canale și diguri din Delta Dunării. Guvernul se opune adoptării

Închirierea terenurilor din Deltă, prin încredințare directă, nu are susținerea Guvernului și a premierului Florin Cîțu. Acesta a declarat că nu este de acord cu inițiativa legislativă depusă de social – democrați, la sfârșitul anului trecut, prin care s-ar legifera acest artificiu imobiliar.

13 senatori PSD și doi neafiliați au depus anul trecut un proiect de modificare a unui articol din legea privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”.

Se dorește ca terenurile din perimetrul Rezervației, domeniu public de interes național pe care sunt amplasate active deținute de persoane fizice și/ sau juridice, să poată fi  închiriate de Administrația Rezervației Biosferei „Delta  Dunării” prin încredințare directă către deținătorii legali ai acestor active.

În expunerea de motive, inițiatorii arată că în cele 580.000 de hectare ale rezervației este inclusă și o suprafață de peste 75.000 de hectare de terenuri îndiguite pentru exploatare agricolă și piscicolă.

Digurile, canalele și platformele de exploatare ale acestor amenajări, precum și alte categorii de construcții hidrotehnice și/ sau civile sunt amplasate pe domeniul public de interes național din teritoriul Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării” și reprezintă active deținute de persoane fizice sau juridice”, se arată în expunerea de motive.

Pentru aceste terenuri legea în vigoare prevede închirierea terenurilor ocupate prin licitație publică cu asigurarea dreptului de preempțiune deținătorilor acestor active.    

Într-un punct de vedere, Guvernul arată că procedura de închiriere a terenurilor proprietate publică a statului se realizează, potrivit legii, pe bază de licitaţie publică.

„În acest sens, învederăm că, în materia închirierii bunurilor proprietate publică, nu am identificat nicio altă dispoziție prin care să se deroge de la cadrul legal menționat. Prin  urmare, precizăm faptul că se impune indicarea expresă a temeiului juridic care să permită derularea licitaţiilor publice în condițiile „încredinţării directe”, dat fiind faptul că, din analiza temeiurilor existente în materia închirierii de bunuri proprietate publică din Codul  administrativ, nu am regăsit nicio astfel de trimitere”, se arată în punctul de vedere al Guvernului.

Motivând că procedura de încredinţare directă reprezintă o excepție de la regimul general al  concesionării bunurilor proprietate publică, iar nu de la cel al închirierii acestora, primul ministru Florin Cîțu a anunțat că Guvernul  nu  susține adoptarea inițiative legislative în forma prezentată.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

Sorin Grindeanu se joacă cu patrimoniul Spitalului Clinic C.F. nr.2 București

Graba disperată a ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, de a transfera gratis baronilor PSD și PNL cele 15 spitale CFR s-a transformat într-o sarabandă de...

Nu vă lăsați păcăliți! Politicienii nu sunt mesageri divini

Nicolae Ciucă a invocat inspirația divină când a decis să formeze alianța cu PSD. ”Dumnezeu ne-a luminat mintea”, a declarat el. Gabriela Firea este...