O nouă boală potențial mortală, provocată de căpușe

Publicat: 01 aug. 2023, 07:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O nouă boală potențial mortală, provocată de căpușe

În ultima vreme, căpușele au fost asociate mai cu seamă cu boala Lyme. Dar iată că tot de la căpușe vine o nouă boală potențial letală.

Encefalita de căpușe sau TBE (tick-borne-encephalitis) este numele acestei boli. În majoritatea cazurilor, infecțiile sunt asimptomatice. Totuși, în unele cazuri, poate afecta sistemul cerebral, provocând leziuni, chiar decesul.

Potrivit datelor Sciensano, în Belgia au fost înregistrate 10 cazuri între 2012 și 2018. În Europa, Germania este țara cea mai afectată, cu 705 cazuri doar în 2020.

În Franța, turiștii au fost avertizați asupra riscului de encefalită de căpușe. În prezent, aici rata de spitalizare este de 94% au avertizat autoritățile de sănătate publică. În total, au fost raportate 61 de cazuri.

Encefalita de  căpușe este transmisă prin mușcături. Este o infecție care afectează sistemul nervos central. Perioada de incubație este de până la două săptămâni, cu simptome pseudo-gripale: dureri de cap, febră, stare de oboseală. Dar boala poate evolua cu simptome de meningită: rigiditatea gâtului, convulsii sau somnolență.

Medicii recomandă ca la întoarcerea din excursii, drumeții în păduri, plimbări în parcuri, în zone cu vegetație bogată să ne examinăm dacă există vreo căpușă pe piele; să ne acoperim picioarele, brațele și gâtul; în caz de mușcătură, se recomandă extragerea căpușei în mod corect: se va prinde căpușa cu o pensetă specială cu cârlig, astfel încât să se scoată capul acesteia; dacă nu este extrasă complet crește riscul de infectare; curățați zona cu apă și săpun, dezinfectați cu betadină; supravegheați zona unde a fost mușcătura mai multe săptămâni și dacă apare un inel roșu, consultați imediat medicul.