O nouă dovadă că schimbarea profundă a țării prin politicile PSD îi readuce acasă pe românii din Diaspora

Publicat: 02 aug. 2024, 08:43, de Autor: Ziarul Puterea, în ACTUALITATE , ? cititori
O nouă dovadă că schimbarea profundă a țării prin politicile PSD îi readuce acasă pe românii din Diaspora
O nouă dovadă că schimbarea profundă a țării prin politicile PSD îi readuce acasă pe românii din Diaspora

Investițiile masive ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu au dus la progresul fără precedent al economiei și schimbarea profundă a României. Statisticile din țările ”de adopție”, dar și volumul record al banilor trimiși în țară anul trecut de românii din diaspora arată că numărul celor care revin în țară sau iau în calcul repatrierea este în continuă creștere. Inversarea fenomentului migrației este efect direct al politicilor PSD de creștere a nivelului de trai și al avuției populației.

Datele BNR arată că în 2023 românii din diaspora au trimis în ţară 6,5 miliarde euro, cu 350 milioane euro mai mult decât în 2022. Valoarea remiterilor personale de anul trecut a depăşit chiar şi nivelul din 2007-2008, exodul masiv al populației din anii de imediat după aderarea la UE și totodată ultimii ani de boom economic, reflectat și în veniturile obținute de cei care lucrau în străinătate.

Un factor important al sumei record trimisă acasă din diaspora este, potrivit specialiștilor, consecința faptului că tot mai mulți români se întorc acasă sau intenționează să o facă în perioada următoare. Astfel, persoanele ajunse la vârsta pensionării, revenite în țară, și-au transferat în România pensia, în timp ce cei care au în plan să facă mutarea în viitor își plasează deja bani în conturile personale din România.

Schimbările majore produse în țară sub guvernarea PSD, reflectate de creșterea avuției financiare a rezidenților, schimbă motivația românilor de a pleca în străinătate

Migrația economică nu mai este prima variantă pentru cei de acasă. Avansul economic al României prin investițiile publice fără precedent ale Guvernului condus de Marcel Ciolacu, ca și măsurile sociale implementate la inițiativa PSD, s-au reflectat în majorarea substanțială a salariilor.

În plus, mirajul unor câștiguri substanțial mai mari în străinătate față de țară nu mai este o motivație pentru cei plecați recent să rămână în afara granițelor țării. Astfel că se înregistrează o schimbare a structurii economice a diasporei, unde procentul cel mai mare din banii trimiși în țară provin de la primele valuri de migranți, plecați imediat după revoluție.

Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că în luna mai 2024, câştigul salarial mediu brut a fost 8.355 lei. Câştigul salarial mediu net a crescut cu 12,7% față de mai 2023, la 5.118 lei. Astfel că, românii din diaspora găsesc acum acasă salarii aliniate cu cele de afară, mai ales în domeniile tehnice, unde e nevoie de personal calificat.

IT-iștii, contabilii, personalul specializat în resurse umane, specialiștii în construcții, sunt la mare căutare, iar salariile sunt asemănătoare cu cele din străinătate. Iar acest lucru se va simți și mai pregnant de la 1 ianuarie 2025, după implementarea salariului minim european.

De asemenea, creșterea veniturilor și reducerea continuă a inflației a făcut ca avuția românilor să ajungă la un nivel triplu față de 2012, potrivit datelor BNR. Totodată, datele Boston Consulting Group (BCG) arată că averea financiară a românilor a crescut peste media Europei de Est și peste media globală și este evaluată la 300 miliarde de dolari, după ce a cunoscut un avans anual de 15,5% în ultimii 5 ani.

În următorii 5 ani, raportul BCG estimează că averea financiară a românilor va crește cu 8,6% pe an, atingând 400 miliarde dolari în 2028, un ritm care reprezintă o garanție suplimentară pentru cei care lucrează acum în străinătate că pot performa financiar la un nivel similar și acasă.

PSD este partidul care introduce în România salariul minim european, are cei mai mulți primari și președinți de Consilii Județene campioni ai proiectelor cu bani de la Comisia Europeană și a reușit, în actuala guvernare, să ducă absorbția de fonduri europene la peste 97%.