O recesiune a economiei SUA nu este „inevitabilă”, avertizează Janet Yellen, secretarul Trezoreriei

Secretara americană a Trezoreriei, Janet Yellen, a atenţionat duminică asupra faptului că o recesiune în SUA nu este ”inevitabilă”, la câteva zile după o nouă creştere a ratei directoare a dobânzii pentru a contracara inflaţia, decizie ce stârneşte însă temeri asupra unei posibile contracţii economice, relatează AFP.

”Nu cred că o recesiune este inevitabilă”, a spus Janet Yellen la postul ABC News, adăugând că se aşteaptă ”ca economia să încetinească” în cadrul unei tranziţii către o ”creştere lentă şi stabilă”.

Teama de recesiune se amplifică în SUA după decizia istorică de miercuri a băncii centrale (Fed) de a creşte cu 0,75% rata dobânzii de referinţă.

”Preşedintele (Fed) Powell a declarat că obiectivul său este de a reduce inflaţia menţinând în acelaşi timp o piaţă a muncii puternică. Aceasta cere talent şi şansă, dar cred că este posibil”, a mai spus Janet Yellen, care a descris drept ”inacceptabil” actualul nivel al inflaţiei. ”Este prioritatea preşedintelui Biden de a o reduce”, a subliniat ea.

Secretara Trezoreriei a susţinut că războiul din Ucraina ar fi una dintre cauzele creşterilor de preţuri la alimente şi carburanţi.

Preşedintele Fed, Jerome Powell, a asigurat miercuri că instituţia sa nu încearcă să ”inducă o recesiune”, ci să ”readucă inflaţia la 2%” şi să conserve ”o piaţă a muncii solidă”.

Prognoza Fed indică o inflaţie de 5,2% anul acesta, faţă de 4,3% cât era estimarea făcută în martie, şi o creştere economică în SUA de numai 1,7%, în scădere faţă de ultima estimare de 2,8%.

Un fost secretar american al Trezoreriei, Larry Summers, crede la rândul său că ipoteza intrării economiei americane în recesiune până la sfârşitul anului este cea mai probabilă.

Janet Yellen speră însă că un asemenea scenariu nu se va concretiza, mizând pe menţinerea unui nivel ridicat al cheltuielilor pentru consum. ”Este clar că majoritatea consumatorilor – chiar şi gospodăriile cu veniturile cele mai mici – dispun în continuare de economii care pot funcţiona ca un tampon şi care le vor permite să continue să cheltuie”, a argumentat secretara Trezoreriei SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...