O reuşită istorică şi un proiect simbol: Zece ani de la înfiinţarea Bazei Militare 99 Deveselu

Împlinirea a 10 ani de la înfiinţarea Bazei Militare 99 Deveselu a fost marcată, vineri, printr-o ceremonie oficială şi prin decorarea Drapelului de luptă al unităţii, eveniment la care au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Apărării Naţionale Simona Cojocaru, şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, însărcinatul cu afaceri ad-interim al SUA în România, David Muniz, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene.

Potrivit unui comunicat al MApN, în discursul susţinut la ceremonie, secretarul de stat Simona Cojocaru a subliniat importanţa parteneriatului strategic între România şi SUA şi a scutului antirachetă de la Deveselu. Totodată, a transmis felicitări comandanţilor, militarilor şi personalului civil care, timp de un deceniu, s-au dedicat construirii unei unităţi extrem de valoroase, strategică pentru Armata României.

Baza Militară 99 Deveselu este un exemplu foarte clar al relaţiei solide dintre România şi Statele Unite ale Americii. Militarii români şi americani au lucrat împreună pentru a pune în practică un proiect unic, ambiţios şi relevant pentru securitatea europeană şi euroatlantică. Decizia României de a participa la proiectul scutului american antirachetă, acum integrat în structurile NATO, a fost un moment crucial al parteneriatului strategic dintre ţările noastre şi o etapă extrem de importantă a eforturilor aliate de apărare colectivă”, a spus secretarul de stat, citat în comunicat.

Nu constituie o ameninţare pentru terţi

Conform sursei citate, şeful Statului Major al Apărării a afirmat că sistemul de apărare antirachetă de la Deveselu, o capabilitate defensivă relevantă de ultimă generaţie, reprezintă o reuşită istorică şi un proiect simbol pentru România, SUA şi NATO.

De asemenea, generalul Daniel Petrescu a subliniat importanţa sistemului de apărare antirachetă în contextul evoluţiei mediului de securitate.

Evoluţia mediului de securitate a confirmat, prin agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei, că ameninţarea proliferării şi utilizării rachetelor balistice se poate transpune în realitate. Sistemul de apărare antirachetă, care nu constituie o ameninţare pentru terţi, este o necesitate în arhitectura de securitate aliată”, a declarat generalul Daniel Petrescu, citat în comunicat.

În cadrul ceremoniei a fost decorat Drapelului de Luptă al Bazei Militare 99 Deveselu cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, pentru militari, distincţie conferită printr-un decret semnat joi, 28 aprilie, de preşedintele Klaus Iohannis, „în semn de apreciere a rezultatelor importante obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor specifice, pentru contribuţia adusă la promovarea imaginii Armatei României”.

1 COMENTARIU

  1. Ultima paradă sau povestea unui succes geopolitic

    La parada de la Moscova din 9 mai 2005 au participat: premierul italian Silvio Berlusconi. Fostul Rege al României Mihai I. Președintele SUA George W. Bush. cancelarul german Gerhard Schroeder. Președintele francez Jacques Chirac. Prim-ministrul japonez Junichiro Koizumi. Președintele chinez Hu Jintao. Președintele sud-coreean Roh Moo-hyun. Prim-ministrul indian Manmohan Singh. Președintele Serbiei și Muntenegrului, Svetozar Marovic. Viceprim-ministrul britanic John Prescott. Președintele Letoniei Vike-Freiberga. Președinții Azerbaidjanului, Armeniei, Uzbekistanului, Kazahstanului, Ucrainei, Tadjikistanului etc. despre. președintele Kârgâzstanului. Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Comunităților Europene. Secretarul general al ONU, Kofi Annan. Director general al UNESCO Koichiro Matsuura. Foști președinți ai Poloniei și Ciprului, generalul Wojciech Jaruzelski și Glavkos Clerides. Cancelarul Schroeder a adus chiar și veterani Wehrmacht la paradă. La parada din 9 mai 2022 va fi prezent: Putin.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Petrecere PORNO de 8 Martie în cel mai luxos club din...

Mai multe doamne și domnișoare din lumea politică și din lumea de business a Bucureștiului au petrecut într-un club luxos alături de un bărbat...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...