La acest campionat, cu ocazia celei de-a 24-a ediții a Cous Cous Fest, au participat bucătari din opt țări: Afganistan, Argentina, Italia, Maroc, Mauritius, România, Senegal și Spania. Propunerea câștigătoare a României, care a participat pentru prima dată la festival, a fost rețeta intitulată „Transilvania întâlnește cuscus-ul”, pe bază de raft de miel, rubarbă, boabe de cătină, ceapă albă, gălbenușuri de ou, smântână și frunze de dafin.
Claudia Maria Catana, originară din Sibiu, este chef și patron al restaurantului Cucina ai monti din Bracciano (Roma), însă a avut experiențe şi în capitală, la restaurantul Enoteca la Torre, unde a lucrat împreună cu pluripremiatul chef Danilo Ciavattini şi, de asemenea, a colaborat cu restaurantul Mirabelle, o stea Michelin.
Italia, reprezentată de bucătarul din Palermo, Santo Petrocciani, câștigător al Campionatului Italian, a primit premiul special pentru cea mai bună prezentare a preparatului.
Spania, pentru care a concurat Juan Carlos Peña Pérez, a câștigat premiul pentru cea mai durabilă rețetă, în timp ce preparatul pregătit de bucătarul argentinian Lola Macaroff, a fost decretat ca fiind cel cea mai originală. Senegalul, reprezentat de bucătarul-șef Bamba Barry, a câştigat premiul „sănătate și integrare” acordat de proiectul european I-Care, potrivit La Repubblica Palermo.
Cuscusul (sau cous-cous) reprezintă un fel de mâncare tradițională, din griș obtinut din făină de grâu dur, ce se prepară la abur. Acesta este servit în mod tradițional alături de o tocană din carne sau legume. Este un aliment de bază al bucătăriilor nord-africane din Tunisia, Algeria.