O șansă pentru tinerii americani nu mai există. Președintele SUA renunță la reforma importantă

Publicat: 08 feb. 2022, 23:00, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
O șansă pentru tinerii americani nu mai există. Președintele SUA renunță la reforma importantă

Preşedintele SUA, Joe Biden, a renunţat la unul dintre proiectele sale de reformă cele mai semnificative, acela de a le oferi tinerilor americani posibilitatea de a urma gratuit timp de doi ani cursurile unei universităţi publice, a anunţat soţia sa Jill Biden, ea însăşi profesoară universitară, relatează AFP.

Universitatea publică gratuită nu mai face parte din programul” de reforme pe care preşedintele încerca să-l treacă prin Congresul american, a declarat Jill Biden, susţinătoare ferventă a acestei reforme, în cadrul unui discurs susţinut la Washington. Joe Biden, care a promis să consacre aproape 1.800 de miliarde de dolari unor cheltuieli sociale şi de mediu, a inclus în acest program de o amploare fără precedent doi ani gratuiţi de „community college”, o reformă foarte semnificativă într-o ţară unde studiile pot fi foarte scumpe.

Însă preşedintele democrat nu a reuşit să obţină adoptarea întregului program de către Senat, în special din cauza reticenţelor unui ales democrat. Joe Biden a promis să salveze câteva elemente din programul său, dar a trebuit să sacrifice altele. Aşa-numitele „community college” sunt instituţii publice care propun cicluri scurte de învăţământ superior, cel mai adesea de doi ani.

O creştere tot mai mare a datoriei studenţilor

Acest tip de învăţământ este cu plată. Potrivit societăţii de cercetare specializată „Education Data Initiative„, în 2021 costul mediu în SUA al studiilor într-un „community college” era de aproape 7.500 de dolari pentru doi ani. Facturile celor mai prestigioase universităţi americane sunt mult mai ridicate, ceea ce are drept rezultat o creştere tot mai mare a datoriei studenţilor în SUA.

Potrivit Education Data Initiative, datoria studenţilor atinge în prezent 1.750 de miliarde de dolari şi peste 43 de milioane de americani sunt îndatoraţi. Suma a crescut accentuat, întrucât în 2010 era de 760 de miliarde de dolari.

Joe Biden a instituit la sosirea la Casa Albă un moratoriu asupra datoriilor studenţilor, care a fost de mai multe ori prelungit şi care urmează să expire la 1 mai.