O sinecură uitată de tăiat frunză la câini pe bani: Atașați pentru muncă, cu statut de diplomați, în 13 țări

Publicat: 17 iul. 2025, 08:27, de Ion Teleanu, în Dezvăluiri , ? cititori
O sinecură uitată de tăiat frunză la câini pe bani: Atașați pentru muncă, cu statut de diplomați, în 13 țări
sursa foto: Pexels

Încă de pe vremea guvernului Tăriceanu, la Ministerul Muncii s-a înființat o sinecură cu statut diplomatic unde o serie de protejați politic o huzuresc, pe bani publici, în străinătate.

 La scurt timp după intrarea României în Uniunea Europeană, Ministerul Muncii a început să trimită reprezentanți în diverse țări din Europa și chiar în Emiratele Arabe Unite. Aceștia, ambalați frumos sub titulatura de „atașați pentru muncă și afaceri sociale”, au fost trimiși ca diplomați în capitalele a 12 state europene, plus Dubai.

16 atașați pentru muncă și afaceri sociale toacă anual doar vreo 2.000.000 de euro

Atașații pentru muncă și afaceri sociale beneficiază de statut diplomatic, fiind remunerați lunar, în funcție de țară, cu sume între 2.500 și 4.100 de euro. În plus, aceștia beneficiază de locuință de serviciu plătită de statul român, plus alte cheltuieli legate de familia celui aflat la post. Potrivit informațiilor noastre furnizate de un fost oficial al Ministerului Muncii, se cheltuie lunar, în medie, cu fiecare atașat pentru muncă, în jur de 10.000 de euro. Asta înseamnă că statul român toacă lunar cu 16 atașați pentru muncă vreo 160.000 de euro, ceea reprezintă aproape 2.000.000 de euro în fiecare an.

La ora actuală, România are câte doi atașați pentru muncă în Spania, Franța și Italia și câte unul în Marea Britanie, Austria, Ungaria, Țările de Jos (Olanda), Finlanda, Grecia, Emiratele Arabe Unite, Germania, Israel și Suedia (https://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/2014-domenii/munca/56-afaceri-europene/4541-date-de-contact-ale-atasatilor-pe-probleme-de-munca-si-sociale-2). Fiecare dintre cei 16 atașați pentru muncă susține că „asigură reprezentarea Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarităţii Sociale în cadrul misiunii diplomatice a României” cu statul unde este relocat de România și, în același timp, „promovează măsurile de asigurare și protejare a drepturilor şi libertăţilor lucrătorilor români” din statul unde se află în misiune diplomatică. Vreo cinci dintre ei, cei de la Londra, Stockholm, Atena, Helsinki și Roma susțin că se mai ocupă de drepturile lucrătorilor români și din alte state decât cel unde își are biroul. Toți acești atașați pentru muncă își desfășoară activitatea la ambasada României din țara respectivă, iar cel din Emiratele Arabe Unite la consulatul țării noastre de la Dubai.

Se pune întrebarea firească: De ce mai este nevoie de acești atașați pentru muncă în străinătate când România are ambasador, consul, personal diplomatic și atașați economici?