În 2026, Cipru va adera la spațiul Schengen. Guvernul cipriot intenționează să finalizeze toate pregătirile tehnice până la sfârșitul anului 2025.

Conform Cyprus Mail, această declarație a fost făcută de președintele Republicii Cipru, Nikos Christodoulides. Potrivit acestuia, va fi o decizie strategică atât pentru țară, cât și pentru Uniunea Europeană. El se așteaptă ca și Parlamentul European să „își aducă o contribuție”.

După întâlnirea cu Christodoulides, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a declarat că va fi mereu alături de Cipru și va sprijini activ această țară.

Spațiul Schengen este un spațiu fără frontiere interne care permite libera circulație a persoanelor între țările participante, fără a fi nevoie să se supună controlului pașapoartelor la frontierele interne. Acesta este unul dintre elementele cheie ale integrării europene.

Spațiul Schengen

Începând cu 2025, 29 de țări sunt membre cu drepturi depline ale spațiului Schengen. Dintre acestea, 22 sunt state membre ale Uniunii Europene, iar alte 4 țări (Norvegia, Islanda, Elveția și Liechtenstein) fac parte din spațiul Schengen, deși nu fac parte din UE.

În perioada 2023-2024, Croația a aderat pe deplin la spațiul Schengen. Ultimele au fost  România și Bulgaria.

După cum se știe, Cipru se confruntă cu mai multe obstacole serioase care îngreunează aderarea deplină la spațiul Schengen, în ciuda faptului că țara este membră a UE din 2004. Acestea nu sunt probleme tehnice, ci în principal politice și teritoriale.

Țara este de fapt împărțită în două părți: partea de sud (Republica Cipru, recunoscută pe plan internațional) și partea de nord (așa-numita Republică Turcă a Ciprului de Nord). Între ele se află o zonă tampon sub controlul ONU.

Participarea la spațiul Schengen necesită un regim de frontieră unificat și controlat, pe care Ciprul nu îl are în prezent pe întreg teritoriul său. În plus, există rute de trecere neoficiale sau slab controlate peste Linia Verde care pot fi folosite pentru intrarea ilegală în UE.