O terapie nouă contra cancerului pulmonar, aprobată în SUA

Publicat: 03 mart. 2024, 21:09, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
O terapie nouă contra cancerului pulmonar, aprobată în SUA

O terapie nouă, concepută de Johnson & Johnson, combinată cu alte chimioterapii,  pentru tratamentul de primă linie al unui tip de cancer pulmonar a fost aprobată în SUA, transmite Reuters. 

Food and Drug Administration (FDA), autoritatea de reglementare în domeniul sănătății din Statele Unite, a aprobat combinația terapiei cu Rybrevant al J&J cu carboplatin și pemetrexed, pentru pacienții diagnosticați cu cancer pulmonar fără celule mici (NSCLC), cu o mutație a proteinei EGFR, care determină creșterea rapidă a celulelor tumorale.

De asemenea, FDA a aprobat noua terapie pentru NSCLC local avansat sau metastazat, cu tipul de mutație, în situația în care cancerul s-a extins în timpul sau după o formă de chimioterapie.

În anul 2021, FDA a acordat aprobare acestei terapii în procedură specială.

Ce este cancerul pulmonar

Cancerul pulmonar, mai corect cancerul bronhopulmonar, definit de înmulţirea necontrolată a celulelor din mucoasa care tapetează arborele traheo-bronşic ,este o formă de cancer destul de agresivă şi rapid evolutivă. Aceste celule, numite celule canceroase, se grupează formând ciorchine – numite tumori, care se pot dezvolta atât în interiorul bronhiilor, cât şi în afara lor, spre ţesutul pulmonar, formând o tumoră pulmonară primară.

Cancerul pulmonar fără celule mici (cunoscut sub prescurtarea NSCLC provenită de la denumirea din limba engleză nonsmall-cell lung cancer) este un tip de cancer de plămân care se diferenţiază de cancerul de plămân cu celule mici (cunoscut sub prescurtarea SCLC) din cauza aspectului pe care celulele din componenţa tumorii îl au atunci când sunt examinate la microscop.

În Europa, cancerul de plămân reprezintă al treilea tip de cancer ca frecvenţă, iar NSCLC echivalează cu 85–90% din numărul total de cazuri de cancer de plămân.

Fumatul este cel mai important factor de risc pentru apariţia cancerului de plămân.