Oamenii de știință avertizează! Expunerea la lumină pe timp de noapte poate crește riscul problemelor cardiace

Publicat: 14 iul. 2025, 07:12, de Carmen Ciripoiu, în ACTUALITATE , ? cititori
Oamenii de știință avertizează! Expunerea la lumină pe timp de noapte poate crește riscul problemelor cardiace

A venit momentul să opriți televizorul înainte de culcare, să reduceți intensitatea luminilor, să limitați plimbările noaptea și să investiți în perdele opace. Noi cercetări sugerează că expunerea la lumină pe timp de noapte ar putea crește riscul problemelor cardiace.

Lumina pe timp de noapte provoacă perturbări circadiene

Corpul uman folosește semnale luminoase care-l anunță când este timpul să doarmă. Iar orice perturbare a acestei rutine poate interfera cu ritmurile circadiene, care reglează nenumărate procese interne. „Lumina pe timp de noapte provoacă perturbări circadiene, care sunt un factor de risc cunoscut pentru afecțiuni cardiovasculare.

Cu toate acestea, nu se știe încă dacă tiparele personale de expunere la lumină pot prezice riscul unei persoane de a dezvolta boli cardiovasculare”, spun oamenii de știință într-un nou studiu, care nu a fost încă evaluat de colegi sau publicat.

Risc semnificativ de boli coronariene

Pentru a investiga acest aspect, cercetătorii au analizat datele a 88.905 adulți care au purtat senzori la încheietura mâinii pentru a monitoriza expunerea la lumină pe parcursul unei săptămâni, urmate de controale medicale de rutină pe o perioadă de 9,5 ani.

Voluntarii au fost grupați în funcție de cantitatea de lumină la care au fost expuși pe timpul nopții. Cei 10% expuși la cea mai mare cantitate de lumină pe timpul nopții au prezentat un risc semnificativ mai mare de probleme cardiace, inclusiv boli coronariene, infarct miocardic, insuficiență cardiacă, fibrilație atrială și accident vascular cerebral.

Relațiile dintre lumina nocturnă și riscul de insuficiență cardiacă și boli coronariene au fost mai puternice în cazul femeilor

Cercetătorii au luat în considerare factorii care influențează sănătatea inimii. E vorba de fumat, consumul de alcool, dieta, durata somnului, activitatea fizică, statutul socio-economic și riscul genetic. Datele din acest tip de studiu nu demonstrează o cauză directă și un efect, ci doar că există o asociere puternică.

Este suficient pentru a sugera că lumina nocturnă este un factor de risc pentru problemele de sănătate cardiacă și că reducerea acesteia ar putea fi o modalitate simplă și eficientă de a reduce riscul.

Numeroase funcții ale organismului depind de ritmuri circadiene regulate și bine definite

„Relațiile dintre lumina nocturnă și riscul de insuficiență cardiacă și boli coronariene au fost mai puternice în cazul femeilor. Iar relațiile dintre lumina nocturnă și riscul de insuficiență cardiacă și fibrilație atrială au fost mai puternice în cazul persoanelor mai tinere din acest grup”, au notat cercetătorii.

Oamenii de știință avertizează că numeroase funcții ale organismului depind de ritmuri circadiene regulate și bine definite, de la tensiunea arterială până la toleranța la glucoză. Perturbarea acestor ritmuri, cum ar fi, de exemplu, prin turele de noapte, poate avea un impact asupra sănătății.

Hipercoagulabilitatea, asociată anterior cu perturbarea ritmurilor circadiene

Unul dintre mecanismele implicate ar putea fi hipercoagulabilitatea, o tendință crescută de coagulare a sângelui. Aceasta a fost asociată anterior cu perturbarea ritmurilor circadiene.

Oamenii de știință speră ca studiile viitoare să pună la dispoziție date despre lumina nocturnă pe o perioadă mai lungă de timp. Și să includă și informații suplimentare despre sursele de lumină, ceea ce ar trebui să contribuie la o mai bună înțelegere a acestei „relații”.