Oamenii Mariupolului, între închisori și lipsă de apă

Publicat: 05 iul. 2022, 08:45, de Nina Marcu, în Internațional , ? cititori
Oamenii Mariupolului, între închisori și lipsă de apă

Conform Agerpres.ro, care citează informațiile date publicității de primăria din Mariupol, orașul-port de la Marea Azov, care a fost bombardat de la începutul războiului până la jumătatea lunii mai și care acum se află sub ocupație rusă, peste 10.000 de locuitori din Mariupol se află în prezent în închisori al căror control îl deține autoproclamata Republică Populară Doneţk (RPD).

Căci, toate localitățile cucerite nu mai au autorități ucrainene, ci proruse. „Rezidenţi civili paşnici au fost reţinuţi de ocupanţi şi trimişi în locuri unde sunt privaţi de libertate. Sunt cunoscute câteva închisori de acest tip: două în Olenivka, un centru de detenţie preventivă din (regiunea) Doneţk şi unul în Makiivka. Persoanele sunt deţinute în condiţii teribile şi inumane, ca într-un lagăr de concentrare. Sunt închise în celule minuscule, de 2 metri pătraţi pe 3, câte 10 persoane”, se menționează de către funcționarii primăriei, aflați în exil, în postarea de pe Telegram.

Și continuăm să cităm: „Actualii locuitori din Mariupol abia dacă primesc apă şi hrană. Nu-i lasă să iasă (din oraş). Nu au acces la servicii medicale normale şi sunt supuşi diverselor forme de tortură, deopotrivă fizică şi psihologică”.

Comunicatul primăriei e, nu doar de informare, ci și un apel disperat către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii şi către ONU. Cele două organizaţii sunt rugate să analizeze detenţiile ilegale de civili din oraş.

”Folosiţi toate pârghiile cu putinţă pentru a obţine lista de prizonieri. Asiguraţi-vă că au condiţii de viaţă demne. Şi acţionaţi împreună pentru eliberarea fiecărui locuitor al Mariupol”, a declarat la rândul său primarul în exil al Mariupol, Vadim Boicenko, într-un mesaj postat pe Telegram.

De fapt, nici pentru cei rămași în Mariupol, care nu sunt în închisori, nu e vreo pleașcă. Pentru că, de fapt, la Mariupol, și asta de când a început războiul și până în prezent, vorbim despre o criză umanitară de proporţii. Oamenii rămași în orașul cucerit de ruși nu au acces la apă potabilă, la curent electric, la produse de bază.

„Principala problemă a cetățenilor rămâne apa: ei sunt nevoiți să parcurgă kilometri pentru a se putea alinia acolo unde este distribuită. Oamenii sunt nevoiți să adune apă de peste tot, chiar și din bălți. Mariupol are nevoie de intervenție externă urgentă” – scrie Petro Andriuscenko, consilierul primarului Mariupol, pe Telegram. Deci, cum ai da-o, cum ai suci-o, la Mariupol numai roz bombon nu e situația.