„Oamenii preferă să cadă de la 500 de metri decât să trăiască sub talibani”

Ambasadorul Afganistanului în Bulgaria, Mohammad Saifi, spune că situația din țara sa este mult mai gravă decât își poate imagina lumea, iar talibanii, care au preluat recent controlul, au început să comită crime în rândul civililor.

Într-un interviu pentru postul de televiziune bulgar Nova, diplomatul a estimat că 10 milioane de afgani vor pleca din țară, potrivit hotnews.ro. Este vorba despre date neoficiale, ambasadorul adăugând că în ciuda declarațiilor publice moderate, talibanii dau dovadă de o mare cruzime față de civili. Situația este mult mai gravă decât vă puteți imagina. Situația este teribilă, nu numai la televizor. „Prietenii mei mă sună. Îmi vorbesc despre crime, despre cum îi scot pe oameni din casele lor seara și îi conduc într-o direcție necunoscută. Aceștia nu se vor mai întoarce niciodată”, a spus ambasadorul Afganistanului în Bulgaria, Mohammad Saifi, referindu-se la imaginile cu afganii care au gonit cu disperare spre aeroportul din Kabul imediat după ce țara a căzut în mâinile talibanilor, iar unii dintre ei s-au agățat de avioane și și-au pierdut viața, căzând de la înălțime.

Bulgaria, ca și România: Țară de tranzit

Mohammad Saif spune că acei oameni nu sunt „analfabeți sau proști”. „Nu, majoritatea sunt tineri care au absolvit universitatea, au studii și sunt oameni serioși, dar preferă să cadă de la o înălțime de 500 de metri decât să trăiască sub conducerea talibanilor”, precizează ambasadorul. Potrivit acestuia, civilii afgani încearcă să ajungă în state din Europa, America sau chiar Australia și Noua Zeelandă. Diplomatul nu crede însă că Bulgaria ar putea deveni o destinație pentru refugiați, ci mai degrabă o țară de tranzit. „Dacă acești oameni vin în Bulgaria, nu își pot găsi un loc de muncă și nu își pot întreține părinții în Afganistan. Prin urmare, când vor vedea că aici nu este de lucru, vor pleca”, spune Mohammad Saifi, adăugând că a propus ONU ca refugiații să primească „un capital inițial” ca să poată începe o afacere sau să-și găsească un loc de muncă. „În caz contrar, aici, bulgarilor le este greu să își găsească un loc de muncă, să nu mai vorbim de migranți”, mai precizează ambasadorul.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole