Obiectele de uz cotidian, pe care le atingeți cel mai des, focare de bacterii. Atenție mare, vă puteți îmbolnăvi grav
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/obiecte1.jpg)
Obiectele de uz cotidian, pe care le atingeți cel mai des, sunt adevărate focare de bacterii. Atenție mare, vă puteți îmbolnăvi grav!
De la telefon la burete de bucătărie, de la periuța de dinți la mânerul căruciorului, armate invizibile de bacterii se ascund pe obiectele de uz cotidian pe care le atingeți cel mai des. Majoritatea acestor microbi sunt inofensivi, unii chiar utili, dar în condiții potrivite, câțiva dintre ei vă pot îmbolnăvi grav.
Mânerele cărucioarelor de cumpărături
Cărucioarele de cumpărături sunt folosite de zeci de oameni în fiecare zi, dar rareori sunt igienizate. Acest lucru face ca mânerele să fie un loc propice pentru germeni, în special pentru cei care răspândesc boli.
Un studiu realizat în SUA a descoperit că peste 70% dintre cărucioarele de cumpărături erau contaminate cu bacterii coliforme, un grup care include tulpini precum E. coli, adesea asociate cu contaminarea fecală. Un alt studiu a descoperit specii de Klebsiella pneumoniae, Citrobacter freundii și Pseudomonas pe cărucioare. Pentru a vă proteja, dezinfectați întotdeauna mânerele cărucioarelor înainte de utilizare.
Bureții de bucătărie au condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor
Bureții de lângă chiuvetă ar putea fi unul dintre cele mai murdare obiecte din casă. Bureții sunt poroși, umezi, intră adesea în contact cu alimentele și au condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor.
După doar două săptămâni, un burete poate adăposti milioane de bacterii, inclusiv coliforme, asociate cu contaminarea fecală, potrivit studiului NSF Household Germ Study și cercetărilor privind coliformele fecale.
Dezinfectați buretele săptămânal, punându-l în cuptorul cu microunde, înmuiindu-l în oțet sau spălându-l în mașina de spălat vase. Înlocuiți-l dacă miroase, chiar și după curățare. Folosiți bureți diferiți pentru diferite sarcini.
Atenție la tocătoare!
Tocătoarele pot reține bacteriile în crestăturile lăsate de cuțit. Salmonella și E. coli pot supraviețui ore întregi pe suprafețe uscate și pot reprezenta un risc dacă plăcile nu sunt curățate corespunzător. Protejați-vă: folosiți tocătoare separate pentru carne crudă și legume. Spălați-le bine cu apă fierbinte și săpun, clătiți-le bine și uscați-le complet și, la nevoie, înlocuiți-le.
Prosoape de bucătărie, magnet pentru germeni
Prosoapele de bucătărie reutilizabile devin rapid un magnet pentru germeni. Cercetările arată că E. coli și salmonella pot supraviețui pe prosoapele de bucătărie timp de ore întregi. Utilizați prosoape de hârtie atunci când este posibil sau prosoape de pânză separate pentru diferite sarcini. Spălați prosoapele regulat în apă fierbinte cu înălbitor sau dezinfectant.
Telefoanele mobile pot transporta bacterii dăunătoare
Căldura și manipularea frecventă a telefoanelor le fac ideale pentru contaminarea bacteriană. Cercetările arată că telefoanele pot transporta bacterii dăunătoare, inclusiv Staphylococcus aureus. Evitați să utilizați telefonul în baie și spălați-vă frecvent pe mâini. Curățați-l cu o cârpă din microfibră ușor umezită și săpun delicat. Evitați produsele chimice agresive sau spray-urile directe.
Periuțele de dinți pot fi pline de E.coli
Specialiștii spun că odată ce apa este trasă la toaletă, este eliberat un nor de picături microscopice, care pot ajunge la periuțele de dinți din apropiere. Un studiu a descoperit că periuțele de dinți păstrate în baie pot adăposti E. coli, Staphylococcus aureus și alte microorganisme.
Păstrați periuța de dinți cât mai departe de toaletă. Clătiți-o după fiecare utilizare, lăsați-o să se usuce în poziție verticală și înlocuiți-o la fiecare trei luni sau mai devreme, dacă este uzată.
Telecomenzile TV din hoteluri
Studiile arată că telecomenzile din hoteluri pot fi mai murdare decât scaunele de toaletă, pentru că sunt atinse de multe mâini și rareori dezinfectate.
Bacteriile comune includ E. coli, enterococcus și Staphylococcus aureus, inclusiv MRSA, conform cercetărilor. Ștergeți telecomanda cu șervețele antibacteriene când ajungeți. Unii călători o pun chiar într-o pungă de plastic. Spălați-vă întotdeauna mâinile după ce utilizați obiecte comune.