Eforie devine cea mai aglomerată stațiune de pe litoral, iar aici se înregistrează cea mai mare concentrație de E.coli în apa mării

Publicat: 28 iul. 2023, 16:27, de Vlad Stefan Orjan, în News , ? cititori
Eforie devine cea mai aglomerată stațiune de pe litoral, iar aici se înregistrează cea mai mare concentrație de E.coli în apa mării

În mijlocul lunii iulie, în stațiunea Eforie Nord, cea mai aglomerată de pe litoral, s-a înregistrat cea mai mare concentrație de Ecoli în acest sezon, ceea ce poate provoca infecții intestinale. Conform analizelor realizate de Direcția Sanitară Publică Constanța (DSP), concentrația înregistrată a fost de peste 7600 de unități. Această valoare este mult mai mare decât valorile frecvent întâlnite, care se situează în general la câteva zeci de unități sau, rar, la câteva sute.

În ciuda valorilor foarte mari ale concentrației de E.coli în apa mării din stațiunea Eforie Nord, Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al instituției, a declarat că nu sunt necesare „măsuri speciale”. Cu toate acestea, el a subliniat că apa este potrivită doar pentru îmbăiere și că familiile trebuie să fie atente ca cei mici să nu înghită apă din mare. Pentru a monitoriza calitatea apei, inspectorii DSP efectuează analize la fiecare două zile, o frecvență redusă față de perioada anterioară, când recoltau probe în fiecare zi. Rezultatele acestor analize sunt publicate pe site-ul DSP Constanța pentru accesul public.

Infecțiile cu Escherichia coli (E.coli) sunt printre cele mai frecvente afecțiuni bacteriene și pot afecta aparatul urinar atât la adulți, cât și la copii. Simptomele includ crampe intestinale, diaree severă, prezența sângelui în scaun, gaze, pierderea poftei de mâncare, oboseală, febră, sânge în urină, paloare și deshidratare, iar acestea pot persista între câteva zile și o săptămână. În cazul Mării Negre, cantitatea mare de bacterii E.coli este explicată prin contaminarea apei cu materii fecale de origine umană, iar infecția poate surveni în unele cazuri chiar și prin simpla îmbăiere, fără a fi necesară ingerarea apei.

În timpul vizitei noastre în stațiunea Eforie, am observat că, în ciuda aglomerației crescute, aspectul general al plajei s-a îmbunătățit în comparație cu anii precedenți. Gunoaiele care odinioară erau aruncate pe trotuare, în nisip sau pe terenuri virane, par să fie gestionate mai bine în prezent. Pe promenada de la Belona, am identificat doar trei puncte de toalete publice, cu o taxă de 3 lei pentru acces, în timp ce zonele cu alimentație publică (în special fast-food) și cele cu băuturi răcoritoare erau numeroase. Chiar dacă spațiile pentru servirea mesei păreau mai curate în comparație cu anii anteriori, turiștii continuau să umple autoservirile și spațiile de consum în șort sau costume de baie.

Plaja este atât de aglomerată încât nu ai loc nici măcar să arunci un ac pe nisip, iar situația se repetă și în apa mării. Deși șezlongurile costă 30 de lei, adică jumătate din prețul din Costinești, turiștii preferă să stea pe prosoape. Parcarea privată din sudul plajei Belona este la fel de aglomerată, iar pentru a-ți lăsa mașina acolo o zi întreagă, trebuie să plătești 20 de lei, în timp ce locuri libere în parcările publice sunt complet inexistente.

Sursă foto: G4Media/ Cristian Andrei Leonte