Obsolescența omului virusat de sindromul Hybris prin Fereastra Overton

Filozoful german Günther Anders a scris în 1956 textul ”The Outdatedness of Human Beings”- Obsolescenţa Omului, care a fost de fapt o reflecție asupra destinului uman. Ulterior, această reflecție s-a transformat în premoniție sau pragmatism pentru omenire, iar în ultimii ani ideile desprinse din textul filozofului german au prins contur în întreaga lume, fiind o oglindă nefardată a realității.

Însă, premonițiile lui Günther Anders de acum 66 de ani sunt atât de bine implementate și reflectate astăzi la noi, încât orice dictator din lume devine invidios ori se răsucește în mormânt. Iată ce spunea în 1956 filozoful german care este literă de lege în România zilelor noastre și nu numai:

”Pentru a înăbuși orice revoltă în avans, este important să nu o faceți violent. Metodele arhaice precum cea a lui Hitler sunt în mod clar depășite. Este suficient să creați o condiționare colectivă atât de puternică încât însăși ideea de revoltă să nu existe. Vor veni și mai multe. Pentru mintea oamenilor. Ideal ar fi formarea indivizilor de la naștere prin limitarea aptitudinilor lor biologice înnăscute… 

Apoi, am continua să condiționăm prin reducerea drastică a nivelului și calității educației, pentru a o readuce la o formă de integrare profesională. Un individ needucat are doar un orizont de gândire limitat și cu cât gândul lui se limitează mai mult la preocupări materiale, mediocre, cu atât se poate revolta mai puțin. 

Trebuie să ne asigurăm că accesul la cunoaștere devine din ce în ce mai dificil și mai elitist… că decalajul se mărește între oameni și știință, că informațiile destinate publicului larg sunt anesteziate de orice conținut subversiv. Mai ales fără filozofie. Din nou, este necesar să folosim persuasiunea și nu violența directă: vom difuza masiv, prin intermediul televiziunii, divertisment uluitor, mereu măgulind emoționalul, instinctivul.

Vom ocupa spiritele cu ceea ce este zadarnic și jucăuș. Este bine cu vorbărie neîncetată și muzică, pentru a împiedica mintea să se întrebe, să gândească, să reflecteze. Vom pune sexualitatea pe primul plan al intereselor umane. Ca anestezic social, nu există nimic mai bun. 

În general, vom avea grijă să alungăm seriozitatea din existență, să ne batem joc de tot ce are o valoare ridicată, să menținem o apologie constantă pentru lejeritate; astfel încât euforia reclamei, a consumului să devină standardul fericirii umane și modelul libertății. Condiționarea va produce astfel o astfel de integrare a sinelui, încât singura teamă (care va trebui menținută) va fi aceea de a fi exclus din sistem și deci de a nu mai putea accesa condițiile materiale necesare fericirii.

Omul de masă, astfel produs, trebuie tratat ca ceea ce este: un produs, un vițel și trebuie să fie supravegheat așa cum ar trebui să fie o turmă. Orice lucru care îi permite lucidității să adoarmă mintea lui critică este bună din punct de vedere social, ceea ce ar risca să-l trezească trebuie combătut, ridiculizat, înăbușit… Orice doctrină care contestă sistemul trebuie mai întâi catalogată drept subversivă și teroristă, iar cei care o susțin trebuie apoi tratați ca atare”.

Ceea ce se întâmplă în zilele noastre în România, dar și în majoritatea statelor lumii, este oglinda reflecțiilor transmise în urmă cu 66 de ani de către filozoful german Günther Anders.

Practic, reflecțiile acestuia se regăsesc astăzi în politica românească și nu numai sub tutela sindromului Hybris prin însușirea unuia dintre cele mai agresive concepte de influențare și manipulare care activează pe mapamond ce poartă numele de „Fereastra Overton”, după numele sociologului american Josef Overton.

Acest concept ne arată cum o idee sau o problemă, imposibil de acceptat într-o societate normală, cum ar fi cazul acceptării comunității LGBD, poate deveni lege dacă se urmează anumiți pași – șase la număr – într-un complex uriaș de manipulare. Și invers: de la lege la imposibil.

În schimb, Sindromul Hybris sau Sindromul Hubris se referă la persoanele care manifestă o schimbare semnificativă de personalitate, în sens negativ, odată cu dobândirea unei funcţii de conducere sau când acced la o poziţie în societate care le conferă putere.

Se poate întâmpla acest lucru în politică, în afaceri sau în orice alt domeniu. Astfel, la ora actuală, premonițiile lui Günther Anders sunt implementate la noi cu brio de către cei virusați de sindromul Hybris prin intermediul Ferestrei Overton. Trist, dar adevărat!

1 COMENTARIU

  1. Normalitatea are multiple forme de exprimare .Aducerea in discutie a ceva calificat ca si anormalitate ne arata tocmai ceea ce sau tocmai de ceea ce texierul fuge ca si principiu existentialist . LGBD exista iar drepturile omului nu pot trece dincolo de adevarul existentei fiintei umane create de un Dumnezeu ca parte a unui intreg .Omul nu este, nici in cele mai tragice momente ale exitentei, virusat de nimeni .In cel mai rau caz omul se autoviruseaza . Manipularea este, cu totul si cu totul, altceva .Incercarile de manipulare se bazeaza sau au in componenta formule ce au la baza un neadevar . Vedem asta peste tot in jur .Un neadevar istoric sau unul doar partial aratat a deschis calea aparitiei unui razboi . Un neadevar politic are la baza nevoia de vizibilitate ce isi cauta drumul de cele mai multe ori , prind aducerea in fata spectatorilor fakeuri de proportii .Totul se bazeaza pe declansarea sentimentalist perceputa de catre cetatean si pe nevoia acestuia de a -si creea un bine propriu si un adevar pe care emitentul il considera de necombatut .Formulele politice , ce pot uniformiza spectrul politic si pot reduce impactul major al cetateanului asupra politicului , se numesc egalizare fie ea aparuta doar la nivel declarativ . Miximizarea faptelor si impunerea in societate a unei stari emotionale, de frica , aduce uneori acelasi rezultate .Frica de razboi , noncombatul politic, aparute in urma unor decizii ce au format noi aliante politice ,ce nu sunt in aceiasi parte a baricadei ,au dezarmat decizia cetateanului de a se implica , de facto , in manifestarile politice cetatenesti . Un cumul de alti factori au creeat o forma de stabilitate cetateneasca chiar daca economic inflatia creste .Principiile manipularii sunt cunoscute de veacuri , acum s-au schimbat doar instrumentele .Digitalizarea ia locul institutiilor de tot felul ,ce isi aduceau aproape cunosterea la nivelul individului si al comunitatilor .Pina mai ieri informatia era adusa , pe cai nu tocmai cusere , inspre primar , biserica , invatator sau notar. Acum totul este in schimbare .Digitalizarea si inregistrarea tuturor miscarilor , la nivel individual, face ca guvernului sa ii fie aduse toate informatile necesare luarii unor decizii .Exemplul cel mai bun il reprezinta punerea in miscare a unui circuit intern in cadrul Spitalelor si Policilinicilor acolo unde , de curind, a aparut cea ce numim inregistrarea .Fara a fi inregistrat la poarta institutiei ,evident cu toate actele,de reprezentare necesare ,nu mai poti merge la un medic specialist .Totul este la un clic distanta .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...