Ofensiva discretă și asiduă a grupului de la Sălaj

Publicat: 23 aug. 2021, 13:26, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Ofensiva discretă și asiduă a grupului de la Sălaj

La ora actuală, câteva instituții de forță ale statului român sunt controlate de fii ai Sălajului. După 1990 și până azi, Sălajul se numără printre județele care au dat cei mai mulți miniștri, adică mai exact opt, dar fostul sindicalist Lucian Bode îi întrece pe toți, fiind la al treilea mandat, la trei ministere.

Primul dintre cei opt miniștri pe care i-a dat Sălajul după 1989 a fost Teofil Pop, născut în localitatea Peceiu, comuna Bănișor. Acesta a fost ministru al Justiției în perioada 3 ianuarie – 28 iunie 1990, adică în guvernul condus de Petre Roman, iar ulterior a ocupat poziția de președinte al Curții Supreme de Justiție.

Următorul ministru provenit din Salaj a fost Ioan Moldovan, de profesie procuror, care  a deținut portofoliul Tineretului și Sportului între 16 octombrie 1991 și 19 noiembrie 1992 în guvernul condus de Theodor Stolojan.

Al treilea ministru din Sălaj este Alexandru Lapușan, originar din Fodora, a fost ministru al Agriculturii în perioada 3 septembrie – 11 decembrie 1996, în guvernarea Nicolae Văcăroiu.

Cel de al patrulea ministru de pe aceste meleaguri a fost Vasile Pușcaș, din Surduc, care în perioada 28 decembrie 2000 – 28 decembrie 2004, a fost ministru delegat în Guvernul Adrian Năstase, negociator șef al României cu Uniunea Europeană și, care, a mai ocupat, ca interimar, în perioada 20 octombrie 2003 – 27 noiembrie 2003, funcția de ministru al Integrării Europene.

Al cincilea ministru al Sălajului a fost Ioan Codruț Sereș, născut la Zalău, care a ocupat de portofoliul Economiei în Guvernul Tăriceanu, între 29 decembrie 2004 și 4 decembrie 2006.

Dar singurul ministru, comisar european și premier din Sălaj este Dacian Cioloș, născut la Pericei, care a fost mnistrul Agriculturii în cabinetul Tăriceanu, după care Băsescu l-a girat comisar european pentru agricultură, iar, în noiembrie 2015, a fost numit premier de către Klaus Iohannis.

În primul guvern USL condus de Victor Ponta, Sălajul îl are ca ministru pe Eduard Raul Hellving, născut la Zalău, care a ocupat fotoliul de ministrul al Dezvoltării. Ultimul din Sălaj ajuns la Palatul Victoria a fost Lucian Bode, născut la Valcău de Jos, dar care-i întrece aproape pe toți, mai puțin pe Cioloș. El a fost mnistrul Economiei în cabinetul Mihai Răzvan Ungureanu, apoi a ajuns ministrul Transporturilor în era Orban, iar acum este ministru de Interne.

Dar Sălajul a dat doi polițiști de forță care au ajuns vedete la București. Este vorba de chestorul Pavel Abraham, născut la Jibou, fost șef al Poliției Române pentru scurt timp în guvernarea CDR, ulterior ajungâng șef al Agenției Naționale Antidrog.

Marea „vedetă” a Sălajul este chestorul de poliție Virgil Ardelean, poreclit „Vulpea”, născut la Pericei, adică în aceași localitate cu Dacian Cioloș, cei doi fiind de fapt rude. Acesta a fost șef al Direcției Generale de Informații și Protecție Internă (DGIPI) din cadrul Ministerului Administrației și Internelor timp de nouă ani, între 1998 și 2007.

La ora actuală, fiii Sălajul controlează la vârf patru instituții de forță ale României, dar mai are și câțiva „copilași” înfipți în funcții cheie la ministere importante. Vedeta momentului este Eduard Raul Hellving, directorul Serviciului Român de Informații (SRI), urmează ministrul de Interne, Lucian Bode, iar pe trei se află actualul șef al DNA, Nicu-Crin Bologa. Acest sălăjean şi-a început cariera ca procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Zalău, pentru ca din 1999 până în 2005 să fie procuror criminalist la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sălaj.

Până la începutul anului 2008, a condus DNA Cluj, funcţie la care a renunţat invocând motive familiale, întorcându-se ca simplu procuror la Parchetul sălăjean. Un an mai târziu, a preluat şefia Secţiei Judiciar, pe care a asigurat-o până în 2013, când a devenit prim-procuror al judeţului. A stat în funcţie până în 2018, când i-a expirat cel de-al doilea şi ultimul mandat, pentru ca de atunci să fie adjunct al instituţiei, iar din februarie 2020 este șef al DNA.

Al patrulea fiu de forță al Sălajului este șeful baroului de avocați din acest județ, Bogdan Ilea, ajuns secretar de stat la Ministerul Justiției, fiind cel care, conduce, de facto, acest minister. Dar, în coaliția de guvernare mai sunt doi fii al Sălajului care n-au legătură cu PNL. Este vorba despre Anna Bogya, consilier județean UDMR Sălaj, numită în cabinetul Cîțu pe funcția de secretar de stat în cadrul cabinetului vicepremierului Kelemen Hunor, și de Horațiu Cosma, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, adică mâna dreaptă a useristului Cristian Drulă.

Sălajul a dat României de a lungul timpului câțiva oameni politici de mare anvergură- Simion Bărnuțiu, Alexandru Papiu-Ilarian, Iuliu Maniu, Corneliu Coposu, dar care azi, cu certitudine, se răsucesc în mormânt când opinia publică află cine se dau drept urmași ai acestora.

La ora actuală, cei circa 250.000 de locuitori ai Sălajului „virează” pe ritmurile cântărețului de muzică populară, Dinu Iancu Sălăjeanu, născut la Bălan sub numele de Dinu Ianchiș, care este președintele Consiliului Județean impus și susținut de liberali.

E o diferență ca de la cer la pământ între fiii Sălajului, adică uriașă: de la Simion Bărnuțiu și Iuliu Maniu până la Cioloș, Bode și Dinu Iancu Sălăjeanu. Dar să vedem ce surprize ne va rezerva viitorul, că deh nu se știe cine sare pârleazul în Capitală din pepiniera de cadre a Sălăjului!