Oficial francez, despre sancțiunile Rusiei împotriva unor oficiali europeni: Sunt o reciprociate

Sancțiunile din parte Rusiei îndreptate împotriva unor înalți responsabili europeni se înscriu într-o „formă de reciprocitate”, după măsurile greșite luate de UE împotriva Rusiei, consideră șefa extremei drepte franceze Marine Le Pen.

Rusia a anunţat vineri sancţiuni împotriva a opt responsabili europeni, inclusiv preşedintele Parlamentului European, David Maria Sassoli, cărora le-a interzis accesul pe teritoriul său, ca represalii după cele instituite de UE în martie, pe fondul reînnoirii tensiunilor dintre Moscova şi Occident.

„Începând cu momentul în care UE a fost înfiinţată, în urmă cu mulţi ani, au fost instituite sancţiuni împotriva deputaţilor ruşi până la preşedintele Dumei ruse, deci cu greu se poate mira cineva că Rusia, într-o formă de reciprocitate, consideră că liderii UE nu au nici ei dreptul de a veni pe teritoriul lor”, a declarat Marine Le Pen, preşedinta formaţiunii Rassemblement national (RN), potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Rusia nu este la originea sancţiunilor personale care au fost decise. Uniunea Europeană este la originea lor” şi aceste sancţiuni ale UE din martie sunt „o greşeală”, a afirmat ea.

Preşedinta RN, candidată în alegerile prezidenţiale din Franţa din 2022, a beneficiat de un credit rusesc în 2014 şi a fost primită de preşedintele Vladimir Putin în timpul campaniei prezidenţiale din 2017.

UE a adoptat mai multe seturi de sancţiuni împotriva funcţionarilor ruşi implicaţi în procedurile împotriva opozantului rus Aleksei Navalnîi sau a responsabililor de încălcări ale drepturilor omului în timpul reprimării manifestanţilor.

Dacă Franţa „avea relaţii care să nu fie supuse interdicţiei UE, ea ar fi avut cu siguranţă posibilitatea de a se asigura că Navalnîi are acces la apărare, acces la îngrijire”, a dat asigurări Marine Le Pen, declarându-se „ataşată de integritatea fizică a deţinuţilor în orice ţară s-ar afla”.

Ea a mai estimat că dacă preşedintele francez Emmanuel Macron, „spre marea nenorocire a Franţei, va fi ales pentru un al doilea mandat, haosul va fi absolut general”.

Citește și:

Moscova a sancționat opt responsabili europeni, ca represalii împotriva UE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...