Olt: Exporturile de mărfuri din judeţ au depăşit anul trecut 1,7 miliarde euro

Exporturile de mărfuri produse în judeţul Olt au depăşit anul trecut 1,7 miliarde de euro, fiind în creştere faţă de 2020, pe primele locuri la exporturi fiind produsele obţinute pe platforma industrială Slatina, respectiv cele din metale, cauciuc, materiale plastice şi echipamentele electrice, potrivit unei analize a principalilor indicatori economici realizată de Direcţia Regională de Statistică (DRS) Olt.

În judeţul Olt, în anul 2021 comparativ cu 2020 s-a observat o creştere a producţiei industriale, a cifrei de afaceri, a exporturilor şi importurilor, precum şi a excedentului comercial.

„Indicele producţiei industriale la nivelul judeţului Olt, cumulat în anul 2021, faţă de perioada corespunzătoare din anul precedent, a crescut cu 14,2%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie pe total în judeţul Olt, cumulat în anul 2021, comparativ cu anul 2020, a crescut cu 33,1%”, se arată în analiza citată.

Exporturile au crescut anul trecut cu peste 332 de milioane de euro faţă de anul 2020, ajungând la 1,71 miliarde de euro, iar importurile au crescut cu 225 de milioane de euro în 2021 comparativ cu 2020.

Pe primul loc la exporturi s-au situat produsele din categoria metale comune şi articole din acestea (49,9% din total exporturi), înregistrând o creştere de 33,1% ( 212. milioane euro) faţă de anul 2020.

Produsele din categoria materiale plastice, cauciuc şi articole din acestea au ocupat locul al doilea (33,6% din total exporturi) şi au crescut cu 16,3% ( 80,8 milioane euro) faţă de perioada corespunzătoare din 2020.

Pe locul al treilea s-au situat exporturile de maşini, aparate şi echipamente electrice (12,3% din total exporturi), în creştere cu 20,7% (36 milioane euro), faţă de 2020.

Având în vedere că majoritatea bunurilor exportate sunt obţinute pe platforma industrială Slatina prin prelucrarea unor materii prime importate, în 2021 s-a observat că importurile au crescut cu peste 225 milioane de euro, în principal fiind importate materiale plastice şi articole din acestea (24,1%), metale comune şi articole din acestea (22,8%) şi produse ale industriei chimice şi industriilor conexe (13%).

Balanţa comercială în anul 2021 în judeţul Olt a prezentat un excedent comercial de 768 de milioane de euro, în creştere cu 16,2% (peste 107 milioane de euro) faţă de anul 2020.

Principalii exportatori din judeţ sunt companiile de pe platforma industrială Slatina, respectiv unităţile de producere şi prelucrare a aluminiului, de producere de ţevi din oţel, un producător de anvelope, un producător de cabluri pentru reţele electrice şi telecomunicaţii, împreună având peste 10.000 de angajaţi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

India va depăși China la numărul de locuitori, în acest an

India ar putea fi țara cea mai populată din lume până la mijlocul acestui an, depășind China cu aproape trei milioane de locuitori, potrivit...
Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...