Om de știință: Nu vom scăpa de coronavirus nici anul viitor

Cercetător la Universitatea Cambridge, geneticianul Mircea Iliescu atrage atenția asupra faptului că, atât timp cât multe state nu au acces la vaccinuri, pandemia nu poate fi oprită în adevăratul sens al cuvântului, chiar dacă Europa și țările bogate își imunizează populația.

 „Degeaba ne vaccinăm noi în Europa dacă vaccinurile nu prea ajung în alte părţi ale lumii. Problema e că pot să apară noi şi noi tulpini care să ajungă apoi la noi, iar atunci o luăm de la capăt. La anul se vor mai linişti lucrurile, dar nu cred că de tot. Şi acum în Regatul Unit au scăzut cazurile foarte mult. Ei sunt foarte atenţi, nu mai au niciun risc pentru că de câteva ori să zicem că politicienii nu au ascultat sfatul oamenilor de ştiinţă şi la câţi morţi au fost în ianuarie, acum lasă lucrurile să se desfăşoare foarte încet, să deschidă din nou totul.

Acum sunt foarte puţine cazuri şi datorită vaccinării şi datorită campaniei de testare. Până la vară se intenţionează revenirea la normalitate, aici, în Mare Britanie”, mai declară Iliescu.

Vaccinurile fac diferența!

După cum spune cercetătorul, în Marea Britanie, vaccinurile au făcut diferența.

„Vaccinurile pot să facă două lucruri: dacă eşti vaccinat, o varianta este să faci boală respectivă, adică să fii infectat, dar să nu ai o formă gravă a bolii. Altă variantă, cea mai grozavă, este să nu o mai faci deloc, adică să oprească şi răspândirea, deci să oprească infectarea. În cazul nostru, la milioanele de morţi pe care le avem în urma Covid, esenţial este să oprim boala severă.

Iar vaccinurile pe care le avem acum în Europa, e dovedit că în proporţie de peste 90% spre 100% împiedică, deci dacă eşti vaccinat nu mai dezvolţi o formă severă. E diferenţa între viaţă şi moarte, este cam ce ne interesează pe noi în momentul acesta, când avem spitalele copleşite. Sunt deja date care arată că în proporţie de două treimi opresc chiar şi transmiterea. Dacă e adevărat, vom opri şi răspândirea virusului, deci vom aduce pandemia aproape spre un minim”, explică Mircea Iliescu.

Care este singura salvare pentru România

Singura salvare pentru România este să accelereze campania de vaccinare, avertizează românul

„Discuţia este la vară, la toamnă, când foarte mulţi oameni vor fi vaccinaţi, iar aceste noi variante probabil vor avea un avantaj, pentru că vor putea să evadeze într-o oarecare măsură răspunsului imunitar provocat de vaccinul pe care-l avem. Important este de spus că şi dacă ne reinfectează, e foarte posibil ca având vaccinul să facem o formă uşoară.

Asta şi pentru că vaccinul provoacă un răspuns imunitar complex şi general al celulelor T pe care le avem şi astfel el să acţioneze în continuare şi asupra noilor variante şi să prevină boala severă. Dovezile pe care le avem sugerează că răspunsul imunitar care este generat de vaccinurile pe care le avem acum este complex şi general”, conchide Iliescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...