OMS a lansat un nou ghid pentru prevenirea sarcinilor la adolescente și a complicațiilor asociate acestora

Publicat: 06 iul. 2025, 18:18, de Carmen Ciripoiu, în Sănătate , ? cititori
OMS a lansat un nou ghid pentru prevenirea sarcinilor la adolescente și a complicațiilor asociate acestora

OMS a lansat recent un nou ghid care vizează reducerea sarcinilor la adolescente și a complicațiilor asociate, principala cauză de deces la nivel global pentru fetele cu vârste între 15-19 ani.

Cât de periculoase sunt sarcinile la adolescente

Sarcinile la adolescente sunt o problemă majoră a sănătății publice, în special în țările cu venituri mici și medii, unde se estimează că 21 de milioane de fete cu vârste între 15-19 ani devin însărcinate și mai mult de jumătate dintre sarcini nu sunt dorite.

Principala cauză de deces pentru această categorie de vârstă sunt complicațiile legate de sarcină și naștere, e vorba de infecții, hemoragii, nașteri premature, avorturi nesigure. Mai mult, sarcinile timpurii au și consecințe sociale și economice grave, precum abandonul școlar și reducerea oportunităților de angajare.

Potrivit rapoartelor, în 2021 rata globală a nașterilor a scăzut, 1 din 25 de fete devenind mame până la 20 de ani, față de 1 din 15 cum se întâmpla cu două decenii în urmă. Noul document prevede o actualizare a ghidului publicat în 2011 privind prevenirea sarcinilor la adolescente.

Obiectivele principale ale noului ghid OMS pentru prevenirea sarcinilor adolescentelor

Printre obiectivele noului ghid al OMS se numără intervențiile eficiente pentru prevenirea sarcinilor timpurii, abordând factori precum sexul forțat, căsătoriile timpurii, dar și avorturile nesigure și accesul limitat la contraceptiv și sănătate maternă.

De asemenea, noul ghid face apel la acțiuni urgente pentru ca tinerele să aibă acces la informații și servicii medicale privind sănătatea reproductivă, precum și opțiuni contraceptive. Reprezentanții OMS trag un semnal de alarmă pentru că în multe state e nevoie de acordul adulților pentru ca minorii să poată accesa aceste servicii medicale.

Sarcinile timpurii pot avea consecințe fizice și psihologice serioase asupra fetelor și adolescentelor

Totodată, fetele tinere trebuie să fie bine îngrijite atât în timpul sarcinii cât și după ce aduc pe lume un copil și să nu mai fie discriminate. O altă recomandare vizează adoptarea unor legi care să interzică mariajul între persoane sub 18 ani.

„Sarcinile timpurii pot avea consecințe fizice și psihologice serioase asupra fetelor și adolescentelor, iar de multe ori reflectă inegalități fundamentale care afectează capacitatea acestora de a-și contura viața și relațiile.

Gestionarea acestei probleme necesită crearea unor condiții care să le permită tinerelor să evolueze, asigurându-le posibilitatea de a rămâne în școală, protejându-le de violențe și constrângeri și oferindu-le acces la servicii de sănătate sexuală și reproductivă”, a declarat dr. Pascale Allotey, director pentru cercetare, sănătate sexuală și reproductivă în cadrul OMS și în cadrul programului special pentru reproducere Umană al Națiunilor Unite.