OMS avertizează aeroporturile

Aeroporturile şi ale puncte de trecere a frontierei nu trebuie să ceară călătorilor să fie vaccinaţi împotriva COVID-19 drept condiţie pentru a putea intra pe teritoriul altor ţări, a subliniat Organizaţia Mondială a Sănătăţii citată de EFE.

În raportul său epidemiologic săptămânal asupra pandemiei, OMS a insistat că vaccinurile anti-COVID-19 nu pot fi o cerinţă pentru a călători, având în vedere că încă nu se cunosc efectele asupra reducerii răspândirii contagierilor, perioada de imunitate pe care o conferă sau dacă protejează împotriva formelor uşoare ale bolii.

De asemenea, „a acorda prioritate acestor călători ar putea avea drept consecinţă administrarea neadecvată de doze categoriilor de risc ce pot contracta forme grave de COVID-19„, a precizat și ONU.

Utilizarea „certificatelor de imunitate” nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice

Potrivit organizaţiei, utilizarea „certificatelor de imunitate” de către călătorii internaţionali (indiferent dacă s-au vaccinat sau dacă au anticorpi după ce au depăşit boala) nu este recomandabilă şi nici „nu este susţinută de evidenţe ştiinţifice„.

În raportul său, OMS reiterează că persoanele de peste 60 de ani, cele cu boli cronice şi alte grupuri de risc trebuie să evite să călătorească în ţări cu o rată înaltă de COVID-19. Pe de altă parte, potrivit organizaţiei, călătorii internaţionali „nu trebuie consideraţi prin natura lor cazuri suspecte de COVID-19„.

În 2020, traficul pasagerilor internaţionali a scăzut cu 60% faţă de anul 2019 (cu 2,7 miliarde mai puţin), fapt ce a provocat companiilor aeriene pierderi estimate la 371 miliarde de dolari. Se estimează că noile cerințe cu privire la călători, și anume să aibă „pașaport de vaccinare împotriva COVID-19”, vor aduce și mai multe pierderi companiilor aeriene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...