OMS: Căldura excesivă afectează sistemele de sănătate. La SABIf, aproape 4.500 de solicitări foarte grave

Publicat: 20 iul. 2023, 18:35, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
OMS: Căldura excesivă afectează sistemele de sănătate. La SABIf, aproape 4.500 de solicitări foarte grave
SABIF Dr. Alis Grasu asistență medicală de urgență

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) avertizează că, în emisfera nordică, canicula creează o presiune majoră asupra sistemelor de sănătate. La SABIf, în cinci zile, 4.438 de persoane au fost urgențe de cod roșu, stadii foarte grave, și de cod galben, stadii grave.

Prelungirea perioadei de căldură excesivă are consecințe asupra sănătății oamenilor, provocând invalidități și decese premature. Î

n acest context, directorul general OMS, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, și-a exprimat îngrijorarea mai ales legat de situația persoanelor cu afecțiuni cardiace, diabet sau astm. OMS subliniază că, în perioadele caniculare, cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii, dar și femeile însărcinate și persoanele cu afecțiuni cronice.

În București

Un exemplu de creștere a presiunii asupra sistemului de săntate din cauza creșterii excesive a temperaturilor este  oferit de managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov (SABIf), dr. Alis Grasu:

„Am făcut o statistică pe ultimele 5 zile, respectiv de vineri, 14 iulie, până astăzi (n.r.: 19 iulie). Vorbim de 7.416 persoane care în acest interval au avut nevoie de Ambulanța Bucureşti-Ilfov. Dintre acestea 4.438 de persoane au prezentat urgențe de cod roșu, stadii foarte grave, iar de cod galben, stadii grave.

Dintre urgențe, 540 de persoane se aflau în locuri publice când li s-a făcut rău și au avut nevoie de ambulanță.

105 persoane au prezentat senzația de pierdere a stării de conştienţă, respectiv lipotimie, iar 48 de persoane și-au pierdut starea de conştienţă pentru scurt timp”.