OMS: Dr. Tedros, singurul candidat pentru funcția de director general. Realegerea e ”aproape sigură”

Publicat: 25 ian. 2022, 18:44, de Puterea.ro, în Internațional , ? cititori
OMS: Dr. Tedros, singurul candidat pentru funcția de director general. Realegerea  e ”aproape sigură”

Șeful Organizației Mondiale a Sănătății, etiopianul Tedros Adhanom Ghebreyesus, se lansează, marți, singur în cursa pentru un nou mandat, având ca obiectiv consolidarea OMS, ale cărei neajunsuri au ieșit la suprafață în pandemie, transmite AFP.

În cadrul unui vot secret, în ședință închisă, membrii Consiliului executiv al OMS vor trebui să valideze canditatura sa după audierea acestuia.

Realegerea sa de către statele membre, programată în luna mai este aproape sigură.

Dr. Tedros, care a înlocuit-o în 2017 pe Margaret Chan din China, este foarte apreciat în special de africani care văd în el un ”prieten al Africii” în sensul că a focalizat atenția comunității internaționale, în special în  pandemie, spre acest continent.

Singura pată pe acest mandat: poziția față de situația umanitară din regiunea Tigre – de unde este originar dr. Tedros – afectată de război. Etiopia a cerut OMS deschiderea  unei anchete fără ca această solicitare să fie susținută de alte țări.

Cu siguranță, el s-a exprimat cu forță, dar ceea ce a spus a corespuns unor fapte pe care directorii de agenții umanitare le-au constatat, a afirmat pentru AFP o sursă diplomatică occidentală, subliniind că nu a existat niciun derapaj.

Aceeași sursă a mai precizat că, încă de la început,  guvernul etiopian a încercat să-l împiedice pe dr. Tedros să fie noul  director general al OMS.

Cine este dr. Tedros

Tedros Adhanom Ghebreyesus are 56 de ani, este specialist în paludism, diplomat în imunologie, doctor în sănătate comunitară și fost ministru al Sănătății și șef al diplomației Etiopiei.

Primul african la conducerea OMS, doctorul Tedros, cum îi place să fie numit, este în prima linie de la începutul pandemiei. Instalarea democratului Joe Biden la Casa Albă, care a repoziționat SUA în cadrul OMS, i-a întărit mandatul, după ce fostul președinte Trump i-a reproșat că este prea apropiat de China și l-a acuzat că   gestionează în mod greșit pandemia.

Tonul mai critic al dr. Tedros la adresa Chinei, pe care o consideră că nu este suficient de transparentă cu privire la originea pandemiei, i-a adus mustrări din partea Beijing-ului, care totuși susține realegerea acestuia.

De asemenea, el a fost în centrul unor acuzații publice venite din partea a zeci de state membre – inclusiv cele care i-au susținut candidatura – frustrate de gestionarea scandalului de violențe sexuale provocate de angajați ai organizației – printre alții lucrători umanitari – în Republica Democrată Congo, în timpul luptei împorriva epidemiei de Ebola, între 2018 și 2020.

După un prim mandat, care a scos la iveală neajunsurile OMS, dr. Tedros va trebui să câștige pariul de consolidare a agenției. De altfel, un mare număr de țări cer întărirea arhitecturii sănătății publice la nivel global pentru o mai bună coordonare a răspunsului în fața crizelor sanitare mondiale și prevenirea viitoarelor epidemii. Dar multe țări nu și-au definit aceste cerințe, preocupate mai mult de propria suveranitate și mai puțin de întărirea poziției OMS. Pe de altă parte, dr. Tedros a solicitat o amplă reformă a modelului de finanțarea  OMS, în prezent  aceasta fiind subfinanțată.