OMS: Europa se confruntă cu o ”epidemie” de exces ponderal și obezitate

Organizația Mondială a Sănătății  (OMS) a avertizat, marți, că Europa se confruntă cu o ”epidemie” de exces ponderal și obezitate, cauze a cel puțin 13 tipuri de cancere diferite.

Într-un comunicat al Biroului regional european al OMS, care reuneşte 53 de state, se precizează că ”ratele de exces ponderal şi obezitate a atins proporţii epidemice în toată regiunea şi continuă să avanseze”.

Din păcate, potrivit aceluiași comunicat, nicio țară din regiune nu reușește să stopeze progresia și amploarea acestui fenomen amplificat în timpul pandemiei de Covid-19.

Directorul OMS pentru Regiunea Europa, Hans Kluge, spune că ”creşterea indicelui de masă corporală este un factor de risc major în cazul maladiilor non-transmisibile, în special cancere şi afecţiuni cardio-vasculare”.

Potrivit OMS, excesul ponderal și obezitatea sunt la originea a peste 1,2 milioane de decese înregistrate anual, a cel puțin 13 tipuri de cancere diferite, a cel puțin 200.000 de noi cazuri de cancer depistate anual.

Dr. Hans Kluge subliniază că restricțiile din perioada pandemiei au mărit impactul obezității în Europa. Restricţiile (închiderea şcolilor, izolarea la domiciliu) au determinat în paralel ”o creştere a expunerii la anumiţi factori de risc care influenţează probabilitatea ca o persoană să sufere de obezitate sau să fie supraponderală”.

Oficialul OMS este de părere că trebuie luate rapid unele măsuri privind alimentația pentru a limita extinderea acestui fenomen extrem de periculos. Printre aceste măsuri se află taxarea băuturilor îndulcite, subvenționarea alimentelor benefice pentru sănătate, limitarea comercializării alimentelor nesănătoase în cazul copiilor etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...
Sursa foto: Facebook Manuela Hărăbor

Cum a descoperit Manuela Hărăbor că are un copil cu autism

Frumoasa actriță Manuela Hărăbor are un băiat de 32 de ani, cu autism. Artista povestește cum a descoperit că Andrei, fiul ei, are autism...