OMS: Gripa aviară trebuie monitorizată îndeaproape, deși pentru oameni riscul este scăzut

Riscul ca gripă aviară (H5N1) să facă trecerea la oameni este scăzut, dar ea trebuie monitorizată, anunță Organizația Mondială a Sănătății (OMS), transmite Reuters.

H5N1 s-a răspândit la păsări de curte și păsări sălbatice în ultimii 25 de ani, dar informații de dată recentă arată că această infecție a fost depistată și la nurcă, vidre, lei de mare, ceea ce ”trebuie monitorizat îndeaproape”, afirmă Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Vestea bună este că riscul pentru om este scăzut. Din 1996, când a fost izolată tulpina acestei gripe, au fost raportate puține cazuri umane.

Totuși, directorul general al OMS spune că nu se poate ști dacă virusul nu se modifică și „trebuie să ne pregătim pentru orice schimbare”.

Este motivul pentru care directorul general al OMS recomandă să nu atingem animale sălbatice bolnave sau moarte și să anunțăm autorităților asemenea cazuri pentru a se putea monitoriza situația.

„OMS continuă, de asemenea, să coopereze cu producătorii pentru a se asigura că, dacă este nevoie, vor fi asigurate vaccinuri şi antivirale pentru uz global”, a afirmat directorul OMS.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

La un pas de tragedie, tot în Dâmbovița. O cisternă cu...

O nouă tragedie era să aibă loc tot în județul Dâmbovița. O cisternă plină cu GPL a acroșat un parapet pe autostrada București-Pitești și...