OMS: Pacienții ucraineni au nevoie de medicamente și suport psihologic. La Mariupol, risc de holeră!

Publicat: 18 mai 2022, 11:15, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori

Hans Kluge, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) pentru Europa, a declarat că, în Ucraina, un pacient din trei are probleme cu accesul la medicamente, în zona de conflict, unul din cinci are nevoie de ajutor psihologic, că violența sexuală este în creștere și că există riscul de apariție a focarelor de holeră.

De asemenea, șeful OMS pentru Europa a atras atenția, marți, asupra furnizării de asistență medicală în Ucraina în timpul războiului cu Rusia și a cerut o anchetă cu privire la cele peste 200 de atacuri asupra sistemului de sănătate ucrainean, transmite Reuters.

„Până astăzi, OMS a verificat 226 de atacuri asupra asistenței medicale în Ucraina. Adică aproape trei atacuri pe zi din 24 februarie. Acestea au provocat cel puțin 75 de morți și 59 de răniți”, a declarat Kluge într-o conferință de presă la Kiev.

Kluge consideră că aceste atacuri n-au nicio motivație, că rănesc lucrători din domeniul medical dăruiți salvării răniților și că acestea trebuie investigate.

Jarno Habicht, reprezentantul OMS în Ucraina, a declarat că unitățile de îngrijire primară, spitalele și ambulanțele au fost avariate în urma atacurilor de când Rusia a invadat din 24 februarie.

Managerul de incidente din Ucraina al OMS, Dorit Nitzan, a declarat că orașul Mariupol, acum controlat de forțele ruse după săptămâni de asediu și bombardamente puternice, se numără printre zonele ocupate în care există riscul de holeră.