Omul lui Dumnezeu în cinematografe. Filmul despre viața Sfântului Nectarie poate fi vizionat din 29 Noiembrie

Publicat: 24 nov. 2022, 22:03, de Mădălina Sfrijan, în LIFESTYLE , ? cititori
Omul lui Dumnezeu în cinematografe. Filmul despre viața Sfântului Nectarie poate fi vizionat din 29 Noiembrie

Îndrăgitul Sfânt Nectarie de la Eghina considerat făcător de minuni a devenit subiectul principal al unui proiect cinematografic de amploare. Filmul Omul lui Dumnezeu despre viața Sfântului Nectarie va putea fi vizionat pe marile ecrane începând din 29 Noiembrie în România.

Filmul Omul lui Dumnezeu în cinematografele din București

Sfântul Nectarie de la Eghina este unul dintre numele de referință pentru credincioșii ortodocși din întreaga lume. Viața acestuia a fost una impresionantă, devenind un reper de credință pentru slujitori ai lui Dumnezeu, dar și pentru credincioșii de rând. Sfântul Nectarie a venit pe lume în 1846 într-un orășel mic din Grecia. De mic, cel care avea să devină la maturitate, „Omul lui Dumnezeu” a trăit aproape de biserică și de cele sfinte.

La 20 de ani a intrat în viața monahală, iar de atunci a urmat întocmai această cale. Sfântul Nectarie a dus o viață în asceză, cu rugăciune, post și credință fierbinte. Încă de când trăia în viața lumească acesta era considerat făcător de minuni.

Mase întregi de oameni îl căutau pe Sfântul Nectarie pentru sfaturile și învățăturile lui despre credință. Aceasta popularitate l-a adus în momentul în care a suferit și prigoana regimului de atunci.

După o viață închinată lui Dumnezeu, în 1904, bolnav, Sfântul se retrage pe insula Eghina.  Puțini știu că Sfântul Nectarie a primit îngăduința lui Dumnezeu inclusiv de a-și afla momentul trecerii la cele veșnice. Astfel, după o suferință îndelungată, în tăcere, Sfântul Nectarie a plecat la Domnul pe 8 Noiembrie 1920.

Omul lui Dumnezeu – De ce este Sfântul Nectarie considerat omul lui Dumnezeu

Viața lui ascetică și plină de evlavie a atras admirația credincioșilor de-a lungul deceniilor. Astfel, aceasta a ajuns acum să constituie subiectul unui film care va rula în cinematografele din București. Filmul Omul lui Dumnezeu / The man of God a fost conceput ca un omagiu adus sfântului la 100 de ani de la trecerea în veșnicie.

Proiectul cinematografic a fost realizat cu sprijinul Mănăstirii Vatoped din Muntele Athos.

Premiera pentru filmul Omul lui Dumnezeu va avea loc pe 29 Noiembrie în cinemagrafele din București.  Numeroși cinefili și-au rezervat deja biletele pentru a viziona ecranizarea cât mai curând.

Ce nu știați despre Mănăstirea Tismana

Mănăstirea Radu Vodă din București poartă hramul Sfântului Nectarie

Sfântul Nectarie de la Eghina este îndrăgit de credincioșii din România. De altfel, Mănăstirea Radu Vodă din București poartă hramul acestui slujitor al lui Dumnezeu.

În cadrul bisericii mănăstirii din centrul Capitalei este așezată și racla cu părți din Sfintele Moaște ale Sfântului Nectarie de la Eghina. Pelerini din toate colțurile țării poposesc necontenit aici pentru a se ruga Sfântului pentru sănătate, pace, bunăstare.

Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, dincolo de legendă

De altfel, cu ocazia hramului, 8 Noiembrie, racla cu moaștele Sfântului Nectarie este scoasă în procesiune din biserică și așezată spre închinare în curtea mănăstirii.

Credincioși din întreaga țară poposesc aici în pelerinaj în perioada respectivă.  De altfel, copii aflați în diferite suferințe sunt aduși la racla cu sfintele moaște. De asemenea persoane cu diverse probleme de sănătate vin să se închine la Sfântul Nectarie pentru vindecare.

Filmul Omul lui Dumnezeu – Rugăciunea Sfântului Nectarie

Este considerată una dintre cele mai puternice rugăciuni ce pot fi rostite în vreme de boală, deznădejde sau suferință. Rugăciunea Sfântului Nectarie se poate citi zilnic.

„O, preasfinte și întru tot lăudate, mare făcătorule de minuni Nectarie, pri­mește a­ceastă puțină rugăciune de la noi, nevred­nicii robii tăi, căci către tine, ca la un ade­vărat izvor de tămăduiri și grabnic fo­lo­sitor și ajutător prea­minunat scăpând și către sfânt chipul icoanei tale privind, cu la­crimi fier­binți ne rugăm ție: vezi, sfinte, durerile noastre, vezi sărăcia și ticăloșia noastră. Vezi rănile sufletelor și ale trupurilor noastre. Ne rugăm ție, Sfinte Ierarhe Nectarie, grăbește de ne ajută cu neîncetatele și sfintele tale rugăciuni și ne sprijinește pe noi, robii tăi. Ia aminte la sus­pinele noastre și nu ne trece cu ve­derea pe noi, ticăloșii și scârbiții, că știm, sfinte al lui Dumnezeu, că și după mutarea ta din viața aceasta trecătoare cine a năzuit la ajutorul tău și cu credință ți s-a rugat nu a rămas nea­jutat. Că cine te-a chemat întru ajutor și nu l-ai auzit? Sau cine, în dureri fiind și alergând spre ajutorul tău, nu i-ai ușurat suferința?

Minunile și ajutorul tău ne-au făcut și pe noi, ticăloșii și scârbiții, să te chemăm să ne vii în ajutor. Știm, o, alesule ierarh, de mulți­mea tă­mă­duirilor pe care le-ai făcut, nou doc­tor fără-de-arginți arătându-te. Nu cu­noaș­tem nici sufe­rință și nici durere pe care să nu le poți alina.

Nu cunoaștem nici o boală căreia tu să nu îi poți aduce tămăduire, dar mai mult decât atât, nu numai că ai tămăduit boli despre care doctorii ziceau că nu pot fi tămăduite, ci și pe mulți bol­navi i-ai ajutat să se întărească în credință și în răbdare, și să ia plată de la Dumnezeu pentru osteneala lor.

Rugăciunea Sfântului Nectarie

Îngenunchind, ne rugăm ție, Sfinte Ie­rarhe Nectarie, ca să te rogi pentru noi lui Hristos, Cel Ce n-a trecut cu vederea rugă­ciunile tale cele jertfelnice, ci te-a întărit și te-a primit în cereștile locașuri.

Către Acela roagă-te, ca să fim și noi ajutați și miluiți cu rugăciunile tale, și din pagube și necazuri izbăviți, ca să binecu­vântăm pe Dum­nezeu Cel în Treime lăudat, totdeauna, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”