OMV Petrom și-a dublat profitul în primele nouă luni

Grupul OMV Petrom a obținut, în primele nouă luni, un profit net de 1,68 miliarde de lei, cu 103% mai mare faţă de cel consemnat în perioada similară a anului trecut.

Grupul OMV Petrom a înregistrat, în primele nouă luni ale anului, venituri din vânzări de 17,05 miliarde de lei, în creştere cu 13% față de aceeași perioadă din 2020, în condiţiile în care cererea pentru produse energetice a fost, în general, peste nivelurile pre-COVID, în România, potrivit raportului remis de companie către Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

Rezultatul din exploatare CCA s-a situat la 2,8 miliarde de lei, cu 56% mai mare decât în perioada ianuarie – septembrie 2020, dar sub nivelul de dinainte de criză.

Investiții mai mici cu 23%

OMV Petrom a investit mai puțin anul acesta. Valoarea investițiilor realizate în primele trei trimestre a fost de 1,8 miliarde de lei, în scădere cu 23% față de aceeași perioadă a anului trecut. Totodată, contribuţia la bugetul de stat s-a situat la nouă luni la 8,7 miliarde lei, cu 20% mai mare faţă de anul trecut.

Creşterea netă a activelor circulante (inclusiv activele deţinute pentru vânzare) a fost generată în cea mai mare parte de numerarul şi echivalenţele de numerar mai mari, de creanţe comerciale mai mari ca urmare a creşterii vânzărilor în Downstream Oil, de o valoare a stocurilor mai mare, consecinţă a creşterii costului unitar în linie cu cotaţiile, şi de active financiare în creştere, în principal în legătură cu instrumentele derivate, parţial contrabalansate de active deţinute pentru vânzare mai mici, ca urmare a vânzării filialelor din Kazahstan in mai 2021.

Comparativ cu 31 decembrie 2020, activele imobilizate au scăzut la 30 septembrie 2021 cu 1,16 miliarde lde ei, până la valoarea de 33,35 miliarde de lei, în principal din cauza scăderii imobilizărilor corporale, întrucât amortizarea, ajustările nete de depreciere şi scăderea activului de dezafectare în urma revizuirii au depăşit intrările din timpul perioadei.

Au crescut datoriile pe termen scurt

Capitalurile proprii au coborât uşor, la 33,03 miliarde de lei la 30 septembrie 2021, comparativ cu 33,07 miliarde de lei la 31 decembrie 2020, întrucât dividendele distribuite pentru anul financiar 2020 au depăşit profitul net generat în perioada curentă. Indicatorul total capitaluri proprii la total active al Grupului a fost de 68% la 30 septembrie 2021 (69% la 31 decembrie 2020).

De asemenea, la 30 septembrie 2021, datoriile totale au crescut cu 1,24 miliarde de lei comparativ cu 31 decembrie 2020. Creşterea datoriilor pe termen scurt (inclusiv datoriile asociate activelor deţinute pentru vânzare) a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în principal în legătură cu instrumentele derivate şi de provizioane mai mari. Această creştere a fost parţial contrabalansată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal ca urmare a revizuirii provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea.

Din data de 20 septembrie, OMV Petrom a fost inclus în indicii FTSE Russel.

Săptămâna aceasta, presa din Austria a scris că OMV Petrom intenționează s-și vândă participațiile dinm România grupului polonez KPN Orlen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Aeroportul Otopeni – Haos, bătaie de joc, indiferență și multă așteptare

Încă o „performanță” marca Mîndrescu: de mai bine de o jumătate de an, plecarea, dar mai ales sosirea, pe Aeroportul Internațional Henri Coandă, fost...