OMV Petrom se gândește să cumpere furnizarea de gaze și curent de la E.ON România

Publicat: 28 mai 2024, 21:18, de Cristian Matache, în Business , ? cititori
OMV Petrom se gândește să cumpere furnizarea de gaze și curent de la E.ON România

OMV Petrom plănuiește să colaboreze cu un consultant pentru o eventuală achiziție a furnizării de gaze și curent de la E.ON România.

OMV Petrom, unul dintre cei mai mari producători de țiței și gaze din România, intenționează să negocieze achiziționarea companiei E.ON Energie de la grupul german E.ON. Această companie furnizează gaze și electricitate pentru aproximativ 3,4 milioane de consumatori în România.

Pentru a accelera procedurile de negociere și a contracara avansul principalului competitor, Romgaz, OMV Petrom plănuiește să colaboreze cu un consultant, au declarat surse apropiate negocierilor pentru HotNews.ro. Recent, Leonhard Birnbaum, CEO-ul E.ON, a anunțat că grupul german explorează posibilitatea de a vinde operațiunile E.ON Energie România, din cauza deteriorării raportului risc-randament cauzată de legislația românească privind plafonarea prețurilor și modificările frecvente ale acesteia.

Interesul Romgaz pentru această achiziție este deja bine cunoscut, acționarii companiei aprobând la 11 aprilie achiziționarea de asistență juridică pentru a analiza tranzacția. OMV Petrom este preocupat că o eventuală preluare a E.ON Energie de către Romgaz ar însemna pierderea unui client major, deoarece E.ON Energie cumpără cantități semnificative de gaze de la OMV Petrom pentru a le furniza consumatorilor săi.

Romgaz, fiind cel mai mare producător de gaze din România, ar putea integra E.ON Energie și acoperi necesarul de gaze, oferind astfel un dezavantaj competițional pentru OMV Petrom. În prezent, E.ON Energie este al doilea furnizor de gaze pentru clienții casnici după Engie, cu o cotă de piață de aproximativ 41%, și un furnizor minor pe piața de energie electrică, cu o cotă de circa 5%.

E.ON dorește să vândă doar segmentul de furnizare, nu și cel de distribuție. În 2022, E.ON Energie a raportat o cifră de afaceri de 13,7 miliarde lei și o pierdere de 358,8 milioane lei. Istoric, E.ON Energie a fost cunoscută ca SC Distrigaz Nord SA Târgu-Mureș, privatizată în 2004 și transferată efectiv către E.ON Ruhrgas în 2005. Dacă tranzacția cu OMV Petrom va fi finalizată, statul român ar răscumpăra o afacere privatizată cu aproape 20 de ani în urmă.