Oncologul Mircea Dediu. Rețetă de prevenție a cancerului: renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, menținerea greutății normale

Publicat: 20 mai 2022, 16:15, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Oncologul Mircea Dediu. Rețetă de prevenție a cancerului: renunțarea la fumat, reducerea consumului de alcool, menținerea greutății normale
fumat

Medicul oncolog Mircea Dediu face câteva recomandări care ne ajută să prevenim apariția cancerului și care ar trebui respectate ”indiferent dacă avem sau nu în familie cazuri de cancer, indiferent de ce patologie asociată”.

Este vorba despre renunțarea la fumat, reducerea, chiar eliminarea alcoolului și meținerea greutății corporale normale.

„Acestea sunt valabile pentru noi toți, indiferent ce patologii avem în familie. Dacă ar fi să sumarizăm, vorbim de renunțare la fumat, pentru cine fumează, limitare, ca să nu spunem eliminare completă a consumului de alcool. Știu că vă indispun pe foarte mulți cu ce am spus acum. În ultimul timp, alcoolul – să recunoaștem – ar fi al doilea factor după fumat. Al treilea lucru important: greutatea corporală să fie în limite normale. Nu în ultimul rând, activitatea fizică. Sunt date uimitoare, date cu impact deosebit, inclusiv în prevenția cancerului”, a spus medicul primar oncologie Mircea Dediu, la dezbaterea ”Cancerul poate fi învins prin prevenție, depistare precoce și terapie inovatoare”, organizată de DCNews.

Mersul pe jos, zilnic

În privința activității fizice, medicul Mircea Dediu subliniază că nu la  mersul la sală sau la ridicarea de greutăți se referă, ci la mersul pe jos zilnic sau la înlocui urcatul treptelor în locul folosirii liftului.

”Când spun activitate fizică nu mă refer la mersul la sală și la ore întregi de ridicat greutăți”. „Nu! E vorba de activitate fizică ce ar trebui să fie curentă pentru oricare: să mergi pe jos o stație de tramvai, dacă stai la etajul opt, urcă până la etajul 6 cu liftul, să te duci pe jos la supermarketul de la stația următoare. Despre asta e vorba”, a subliniat medicul.

„Aceste lucruri cu acei 5.000 de pași pe zi aduc o protecție extrem de consistentă și importantă din toate punctele de vedere, inclusiv în apariția tumorilor maligne”, a explicat medicul Mircea Dediu.