One United Properties aprobă o majorare semnificativă de capital cu diluare potențială pentru acționarii minoritari existenți

Publicat: 28 mai 2024, 22:48, de Cristian Matache, în Business , ? cititori
One United Properties aprobă o majorare semnificativă de capital cu diluare potențială pentru acționarii minoritari existenți

AGA One United Properties a aprobat o majorare semnificativă de capital prin aport în numerar, vizând atragerea a 350 de milioane de lei pentru finanțarea expansiunii companiei.

One United Properties anunțat marți, 27 mai, aprobarea de către Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a unei majorări semnificative de capital prin aport în numerar. Operațiunea are ca scop atragerea a 350 de milioane de lei pentru a finanța următoarea etapă de creștere a companiei.

Majorarea capitalului social va implica emiterea a 1.750.000.000 de acțiuni noi la un preț de 0,2 lei pe acțiune, semnificativ sub prețul pieței actual de peste 0,87 lei pe acțiune. Această diluare semnificativă ar putea afecta negativ acționarii existenți care nu participă la majorare.

Totuși, 60% din capitalul atras a fost deja alocat co-fondatorilor și membrilor executivi ai Consiliului de Administrație, Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu, Președintelui Consiliului de Administrație, Claudio Cisullo și membrului Consiliului de Administrație, Marius Diaconu.

Structura acționariatului este următoarea:

 

”Atenție! Acest lucru va conduce la o diluare semnificativă a acționarilor existenți în cazul în care aceștia nu participa la majorare, având în vederea diferența imensă dintre prețul de emisiune (0,2 lei) și prețul de piață (circa 0,9 lei).

Prețul teoretic rezultat în urmă acestei operațiuni este undeva cu 25% sub prețul de piață, cam cât ar fi și pierderea de valoare a acțiunilor existente în cazul neparticipării”, a comentat recent Adrian Cojocar, Risk Officer at NN Pensions Romania.

Compania intenționează să utilizeze fondurile obținute din majorarea de capital pentru a-și extinde portofoliul de proiecte rezidențiale, inclusiv prin intrarea pe segmentul de locuințe premium accesibile, adresat clasei de mijloc din București. One United Properties are deja în curs de negociere terenuri pentru a dezvolta 10.000 de unități locative în acest segment, primul memorandum de înțelegere fiind semnat pentru un teren de 21 de hectare care va găzdui 5.000 de unități.

Declarații:

  • Andrei Diaconescu, co-fondator și membru executiv al Consiliului de Administrație al One United Properties: „Le mulțumim acționarilor noștri pentru participarea activă la cea mai recentă adunare generală și pentru aprobarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi. Așa cum am subliniat în strategia noastră pentru 2030, considerăm că avem o oportunitate unică de a răspunde cererii tot mai mari de locuințe rezidențiale de calitate în București, determinată de creșterea numărului de gospodării cu două venituri și de dorința de confort în mediul urban. Cu extinderea planificată în segmentul de locuințe premium accesibile, suntem pregătiți pentru o creștere semnificativă, vizând un randament anual de 30% al capitalului investit. Majorarea planificată a capitalului social este crucială pentru această creștere și încurajăm acționarii noștri să își crească investiția în One United Properties cu aproximativ 10% din participația lor curentă. Această investiție este esențială pentru a ne dubla afacerile în următorii cinci ani și pentru a atinge o creștere de patru ori în următorul deceniu”, a declarat Andrei Diaconescu, co-fondator și membru executiv al Consiliului de Administrație al One United Properties, care a prezidat ședința.

Informații suplimentare:

  • Majorarea capitalului social va începe în august 2024 și se va finaliza până în octombrie 2024.
  • Acțiunile noi vor fi oferite cu precădere acționarilor existenți la data de 6 august 2024.
  • Data participării garantate este 2 august 2024.
  • Pentru a obține o nouă acțiune, acționarii trebuie să dețină 2,1879186 drepturi de preferință.
  • Drepturile de preferință pot fi tranzacționate la Bursa de Valori București.

Impactul potențial:

  • Majorarea de capital va dilua semnificativ acționarii existenți care nu participă la ea.
  • Compania își va extinde portofoliul de proiecte rezidențiale, inclusiv prin intrarea pe segmentul de locuințe premium accesibile.
  • One United Properties își propune să își dubleze afacerile în următorii cinci ani și să le crească de patru ori în următorul deceniu.