ONG-urile contestă interdicția Italiei asupra zborurilor umanitare pentru salvarea migranților în Mediterana

Publicat: 09 mai 2024, 21:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
ONG-urile contestă interdicția Italiei asupra zborurilor umanitare pentru salvarea migranților în Mediterana
Foto: shutterstock

Recenta interdicție impusă de Italia asupra zborurilor umanitare destinat identificării și salvării migranților aflați în pericol în Marea Mediterană a stârnit indignarea mai multor organizații neguvernamentale. Aceste ONG-uri, care desfășoară operațiuni de salvare în largul Mediteranei, susțin că această decizie drastică plasează numeroase vieți în pericol iminent.

Autoritatea italiană a Aviației Civile (ENAC) a interzis recent zborurile ONG-urilor care patrulează Mediterana în căutarea migranților să decoleze de pe aeroporturile din Sicilia, amenințându-le cu sancțiuni severe, inclusiv confiscarea echipamentelor de zbor.

ONG-ul german Sea-Watch a reacționat prompt, caracterizând această decizie drept un „act laș și cinic” în scopuri de propagandă politică, în contextul alegerilor europene din 9 iunie. Sea-Watch a subliniat că aceste zboruri sunt ochii societății civile asupra Mediteranei, și că ei nu vor înceta să își îndeplinească misiunea vitală de monitorizare și salvare.

Giulia Messmer, purtătoarea de cuvânt a Sea-Watch pentru Italia, a declarat pentru AFP că organizația a efectuat miercuri un zbor de pe insula Lampedusa, cu autorizație prealabilă din partea aeroportului.

Cu toate acestea, ENAC susține că rolul căutării și salvării pe mare revine Gărzii de Coastă italiene, iar orice altă activitate în afara acestui cadru este considerată ilegală.

ONG-urile contraargumentează, afirmând că statele nu își îndeplinesc rolurile de coordonare și că avioanele lor sunt cruciale pentru comunicarea pozițiilor ambarcațiunilor migranților către navele de salvare.

Ordinul emis de ENAC se referă la aeroporturile siciliene Trapani, Palermo, Lampedusa și Pantelleria, iar ONG-urile au posibilitatea de a depune recurs în fața unei instanțe administrative în termen de 60 de zile. Această dispută intensă continuă să genereze îngrijorări cu privire la securitatea și protecția migranților aflați în pericol în Mediterana.