ONU anchetează dacă atacurile Rusiei asupra infrastructurilor ucrainene sunt crime de război

Un grup de anchetatori, cu mandatul Națiunilor Unite, examinează impactul atacurilor ruse contra infrastructurilor strategice din Ucraina pentru a stabili dacă ele ar putea fi asimilate crimelor de război, a declarat, vineri, un membru din echipa de inspecție.

De la începutul lunii octombrie, rachetele ruse țintesc instalațiile electrice din Ucraina, provocând întreruperi mari și lipsind de căldură milioane de locuitori.

Moscova afirmă că aceste raiduri nu vizează civili și că au ca obiectiv să reducă capacitățile de luptă ale Ucrainei și de a o aduce la negocieri. Pe de altă parte, Kievul denunță crimele de război contra populației civile.

”O parte din analizele pe care le efectuăm în prezent (…) vizează să stabilească dacă aceste atacuri constituie crime de război”, a declarat Pablo de Greiff, care vorbea de la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă. Dacă este cazul, misiunea de investigație se va strădui ca aceste crime să nu rămână nepedepsite, a subliniat acesta.

Misiunea anchetei – formată din trei membri, creată de Consiliul pentu drepturile omului a ONU în luna martie – a ajuns la concluzia că Rusia a comis crime de război în zonele ocupate în Ucraina.

Moscova respinge aceste acuzații.

Potrivit Jasminka Dzumhurs, alt membru al misiunii, anchetatorii ONU au intervievat mame ucrainene, dar sunt preocupați în special de impactul atacurilor asupra drepturilor copiilor. Mulți copii nu pot merge la școală, care sunt avariate, și întreruperile de curent perturbă cursurile online, a spus Jasminka Dzumhurs.

Aceste evenimente au consecințe dezastruoase asupra unui mare număr de persoane, a adăugat președintele misiunii de anchetă, Erik Mose.

Misiunea adună dovezi pe care le va prezenta Consiliului de la Geneva în martie anul viitor, au declarat membrii acestei echipe.

Probele colectate în urma precedentelor investigații, mandatate de Consiliul pentru drepturile omului, au fost prezentate tribunalelor naționale și internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...

Cine este afacerista care a câștigat 7 milioane de euro din...

Deși pare o poveste de succes de pe Wall Street, o clujeancă de 41 de ani a dat lovitura. A câștigat 7 milioane de...