ONU: Omenirea înregistrează un recul de cinci ani în privința sănătății, educației și nivelului de trai din cauza Covid

Publicat: 08 sept. 2022, 20:19, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
ONU: Omenirea înregistrează un recul de cinci ani în privința sănătății, educației și nivelului de trai din cauza Covid
onu

Indicele de dezvoltare umană a înregistrat un recul în 2021, ajungând la nivelul lui 2016, anulând cinci ani de progres, una dintre cauze fiind pandemia Covid-19, transmite AFP.

Într-un raport al ONU, publicat joi, se estimează că lumea a dat înapoi cu cinci ani în domeniul dezvoltării umane, alimentând ”neîncrederea” și ”frustrarea”, la nivel global.

Este pentru prima dată de la creare, în urmă cu peste 30 de ani, când indicele de dezvoltare umană, care ține seama de speranța de viață, educație și nivelul de trai, a scăzut doi ani la rând, în 2020 și 2021, subliniază raportul Programului ONU pentru Dezvoltare (PNUD).

Asta înseamnă că murim la vârste mai mici, suntem mai puțin educați și veniturile noastre au scăzut, spune coordonatorul PNUD, Achim Steiner pentru AFP.

Cu acești trei parametri, veți înțelege de ce oamenii încep să fie disperați, frustrați, neliniștiți în privința viitorului, mai spune acesta.

O cauză a acestui recul este Covi19, la care se adaugă catastrofele climatice al căror număr a crescut și seria de crize suprapuse, care nu au dat timp oamenilor să-și revină după pandemie.

Am mai trăit catastrofe, am mai trecut prin conflicte, dar acumularea mai multor crize cu care ne confruntăm în prezent determină un recul major în dezvoltarea umanității, explică coordonatorul PNUD.

Acest recul este aproape general, afectând peste 90% din țările planetei, chiar dacă inegalitățile între țări sunt flagrante. Lista este deschisă de Elveția, Norvegia și Islanda și se încheie cu Sudanul de Sud, Ciad și Niger.

Unele țări au început să–și revină după impactul puternic al pandemiei. Însă multe țări din America Latină, Africa subsahariană, Asia de Sud sau Caraibe nu avut timpul necesar să se redreseze și deja se confruntă cu o nouă criză provocată de războiul din Ucraina.

Scăderea indicelui de dezvoltare umană reflectă reducerea speranței de viață între 2019 și 2021: 71,4 ani în 2021 față de 73 de ani în 2019.

Deși economia a avut o revenire importantă în 2021, totuși declinul speranței de viață a continuat. În Statele Unite, s-a înregistrat o scădere cu doi ani a speranței de viață, în alte țări fiind chiar mai mare.

Raportul constată că, la nivel global, oamenii și-au pierdut încrederea, că sunt perturbați și îngrijorați din cauza acestor crize care se acumulează.