Opinii: Să ne îngrijorăm de noua variantă ”Deltacron”?

Publicat: 11 ian. 2022, 14:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Opinii: Să ne îngrijorăm de noua variantă ”Deltacron”?
covid-19

Cercetătorii ciproți au descoperit 25 de cazuri ale unei sușe a coronavirusului care ar combina elemente din Delta și Omicron. Această variantă, pe care cercetătorii ciprioți au numit-o ”Deltacron”, s-a găsit mai mult la pacienți spitalizați pentru Covid-19. Dar ce se știe despre această nouă mutație?

Descoperirea a fost făcută de Leondios Kostrikis, profesor de științe biologice la Universitatea din Cipru și șef al laboratorului de biotehnologie și de virologie moleculară, și echipa sa, informează agenția Bloomberg. Noua sușă ar prezenta semne genetice de tipul Omicron în genomul Delta.

Cazuri cu această variantă numită ”Deltacron” de cercetători au fost găsite în 25 de eșantioane prelevate în Cipru. Potrivit primelor analize, ”Deltacron” este mai des observată la pacienți spitalizați pentru Covid-19 decât la cei care au virusul, dar nu sunt internați, a precizat profesorul Kostrikis.

Probe din aceste cazuri au fost trimise la GISAID, o bază de date internațională din Germania, care urmărește evoluția coronavirusului, informează ”7sur7”.

Potrivit virusologului Marc Van Ranst, nu este totuși loc de îngrijorare. ”Un amestec între două variante este puțin probabil, o contaminare în laborator pare mai curând să fie cauza”, afirmă acesta în Het Laatste Nieuws. De asemenea, este posibil să fie ceva în neregulă la încărcarea secvențelor de teste Covid studiate în baza de date.

Este un punct de vedere acceptat de Nick Loman, profesor de genomică microbiană la Universitatea Birmingham, care studiază mutațiile coronavirusului. Forme recombinate ale virusului pot să apară când mai multe variante ale unui agent patogen sunt în circulație, mai explică acesta pentru Bloomberg. În timp ce prezența unei forme recombinate Delta și Omicron nu ar fi o surpriză totală, descoperirea făcută în Cipru este mai probabil un ”artefact tehnic” survenit în timpul secvențierii genomului viral, mai adaugă acesta, citat de ”7sur7”.

Până acum Organizația Mondială a Sănătății nu a reacționat încă în legătură cu existența sau nu a acestei noi variante Deltacron.