Ce poate face opoziția în Rusia lui Putin în 2024

Publicat: 08 ian. 2024, 19:37, de Cristian Matache, în Internațional , ? cititori
Ce poate face opoziția în Rusia lui Putin în 2024

În timp ce coaliția globală a aliaților Ucrainei este în dezordine, opoziția rusă trebuie să profite de această ocazie pentru a lansa o contraofensivă internă.

Opoziția rusă pare absentă dar nu e așa.Odată cu începutul noului an, perspectivele războiului din Ucraina par sumbre. Contraofensiva ucraineană nu a produs avansul major așteptat. Sancțiunile nu numai că nu au reușit să aducă o lovitură decisivă Rusiei, dar au determinat elitele să se solidarizeze în jurul regimului. Vestul nu a reușit încă să stabilească o producție suficientă de armament pentru a susține Ucraina, iar atenția lumii s-a îndreptat acum către conflictul din Israel. Conform avertismentului Institutului pentru Studiul Războiului din SUA, dacă Vestul continuă să întârzie extinderea ajutorului pentru Ucraina, ar putea pierde războiul în anul următor, scrie The Moscow Times.

În același timp, opoziția din Rusia pare să fie într-o situație fără de speranță. După ce autoritățile au zdrobit rapid protestele anti-război în primele luni ale invaziei, speranțele lumii în rezistența internă față de război par să se estompeze. Opoziția exilată a surprins politicienii europeni și chiar pe ei înșiși, prin adâncimea diviziunilor lor interne.

În octombrie, Institutul Olandez pentru Relații Internaționale a organizat un workshop pentru a discuta scenarii posibile pentru viitorul Rusiei după președinția lui Vladimir Putin. Cercetătorii au concluzionat că opoziția internă a țării are mai puține șanse de a influența viitorul decât starea de sănătate a lui Putin, acțiunile armatei ucrainene și coaliția internațională anti-Putin, precum și influența Chinei și prețurile globale ale petrolului.

Chiar dacă opoziția este fizic separată de Rusia, ea nu este neputincioasă. În studiul său despre Primăvara Arabă, sociologul american Dana Moss a identificat cinci modalități cheie prin care diaspora a contribuit la alimentarea protestelor anti-guvernamentale care s-au răspândit în mare parte a lumii arabe în 2011. Acestea au permis opoziției să depășească cenzura, transmițând informații publicului intern și extern. Au conectat revoluționarii între ei și cu mass-media și politicienii străini, acționând ca reprezentanți ai lor în străinătate. Au furnizat ajutor material și au împărtășit abilitățile dobândite în străinătate, iar unii s-au întors în țările lor pentru a participa la proteste.

Politologul Yossi Shain, specialist în mișcările de opoziție exilate, remarcă că activiștii îi pot ajuta pe ruși să scape de regim, să dezvolte strategii pentru forțele anti-Kremlin aflate încă în țară și să articuleze o ideologie care să-i unească pe susținătorii lor.

Opoziția din Rusia îndeplinește toate aceste funcții. Media lor continuă să lupte împotriva propagandei Kremlinului și să conecteze rușii între ei și cu lumea exterioară. Platforma pentru Inițiative Anti-Război, ale cărei activități trec mai puțin neobservate în comparație cu conflictele de înalt profil dintre facțiunile opoziției, coordonează activitatea organizațiilor opoziției și reprezintă rușii în Parlamentul European. Organizațiile anti-război continuă să sprijine prizonierii politici, să evacueze ucrainenii deportați și activiștii persecutați și să ajute bărbații ruși să evite serviciul militar și să dezerteze de pe front. Rușii anti-război au creat propriul lor steag, cântece, literatură, expoziții și spații culturale. De exemplu, comemorarea victimelor represiunii sovietice a unit comunitățile rusești, bieloruse și ucrainiene din întreaga lume în 2022-23.

Chiar și o opoziție învinsă și alungată rămâne capabilă să influențeze țara de origine. Pentru a face acest lucru, Shain susține că trebuie să convingă susținătorii săi interni că are influență asupra guvernelor străine, demonstrând că poate proteja mai bine interesele lor decât regimul actual. În fața comunității internaționale, opoziția în exil trebuie să arate că mai are susținători în țară pe care îi poate mobiliza când va veni momentul.

Aici este locul unde opoziția exilată din Rusia trebuie să demonstreze succesul. Necesitatea ei de a se organiza este urgentă, deoarece există domenii în care pot avea un impact semnificativ asupra evoluției războiului.

În primul rând, ar putea ajuta la asigurarea acordării azilului dezertorilor din armata rusă în țările în care nu există riscul de extrădare în Rusia. Cercetările arată că oamenii sunt mai predispuși să dezerteze dacă există un loc sigur disponibil, ceea ce, la rândul său, poate slăbi forțele militare și provoca instabilitate în rândurile acestora.

Majoritatea țărilor europene acceptă evadații ucraineni și refuză să-i extrădeze înapoi acasă. Dar nu fac același lucru pentru evadații ruși. Acest lucru joacă în favoarea regimului lui Putin, care dispune de o populație mult mai mare pentru a recruta soldați. Sprijinul sistematic pentru dezertori ar arăta rușilor obosiți de război că Vestul nu luptă împotriva poporului rus. În același timp, implicarea dezertorilor în activități anti-război ar putea face posibilă chiar construirea unei rezistențe la război în interiorul armatei ruse.

Puținul sprijin care există pentru dezertorii ruși rămâne în mare parte simbolic, chiar dacă peste 60 de organizații anti-război din întreaga lume au semnat un apel către Parlamentul European pentru a dezvolta măsuri de protecție pentru dezertori. Germania și Franța au indicat o disponibilitate de a acorda azil dezertorilor și evadaților ruși, dar acțiunile lor nu corespund cu vorbele. Germania a acordat azil doar la 131 de solicitări dintr-un total de 4.074.

Opoziția rusă ar putea, de asemenea, să conceapă o modalitate prin care sancțiunile personale să fie ridicate pentru cei care se opun războiului și Kremlinului. Politicieni precum Dmitry Gudkov, investitorul Andrei Movchan, economistul Maxim Mironov și Maria Pevchikh, președintele Consiliului Fundației Anti-Corupție, au vorbit despre necesitatea unei astfel de mecanisme. Există, în mod clar, interes și din partea elitei ruse, deoarece politicienii Leonid Volkov și Maxim Katz au vorbit amândoi despre faptul că au fost abordați de oameni de afaceri sancționați care le-au cerut ajutorul. Dacă opoziția ar putea facilita acest lucru, ar putea diviza elitele ruse, arătând că există o altă opțiune.

Cu toate acestea, în absența unor astfel de opțiuni, aceste elite sunt forțate să se solidarizeze în jurul lui Putin. Oligarhii loiali regimului, precum Grigory Beryozkin, proprietarul RBC (și anterior al Komsomolskaya Pravda, o portavoce a propagandei Kremlinului), încearcă să ridice sancțiunile împotriva lor prin lobby și campanii de spălare a imaginii afacerilor lor în presa occidentală, în locul negocierilor cu forțele anti-război.

Alegerile prezidențiale din Rusia din martie oferă opoziției o oportunitate de a obține câștiguri. Desigur, rezultatele alegerilor sunt o concluzie deja făcută – purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a afirmat chiar că Putin va fi ales cu 90% din voturi. Cu toate acestea, perioadele dinaintea alegerilor sunt momente dificile pentru autocrațiile electorale precum Rusia. Acestea trebuie să câștige cetățenii prin îndeplinirea promisiunilor de a le îmbunătăți viața. Odată cu noul an, cetățenii ruși suferă încă din cauza prețurilor mai mari la carburanți, ouă și carne de pui. Oamenii sunt, de asemenea, mai atenți la politica internă înainte de alegeri, ceea ce face un moment oportun pentru opoziție să construiască organizații pentru a organiza proteste.

Opoziția ar fi putut transforma aceste alegeri într-o campanie completă împotriva războiului prin consolidarea a ceea ce mai rămâne din mișcarea ei în interiorul Rusiei în jurul unui singur candidat. Dar, previzibil, autoritățile ruse au împiedicat candidații independenți chiar să adune semnături. În acest context, opoziția se confruntă cu întrebarea despre cum să profite de perioada de vulnerabilitate a regimului lui Putin. Opoziția exilată are un rol critic de jucat în acest sens, deoarece poate atrage atenția asupra nevoilor aliaților săi din țară.

Mai mult, opoziția trebuie să se pregătească pentru ceea ce va urma după alegeri. Analiștii consideră că o nouă val de mobilizare în primăvară este aproape inevitabilă, ceea ce face esențială dezvoltarea de modalități de a opri armata rusă să acumuleze și mai multă forță. În timp ce coaliția globală a aliaților Ucrainei este în dezordine, opoziția rusă trebuie să profite de această ocazie pentru a lansa o contraofensivă internă și a arăta că oamenii au greșit când au dat-o uitării.