Ora de vară 2024. Se dă ceasul înainte sau înapoi? Se schimbă ora în România

Publicat: 20 mart. 2024, 09:42, de Autor: Cezar Andrei, în LIFESTYLE , ? cititori
Ora de vară 2024. Se dă ceasul înainte sau înapoi? Se schimbă ora în România
Ora de vară 2024. Se dă ceasul înainte sau înapoi?

Ora de vară 2024. În fiecare an, la finalul lunii martie, românii trec de la ora de iarnă, la cea de vară. Este momentul în care zilele vor deveni mai lungi, iar nopțile mai scurte.

Trecerea de la ora de iarnă la ora de vară se realizează în fiecare an în ultima noapte de sâmbătă spre duminică din martie. Astfel, în 2024, schimbarea orei se va face sâmbătă 30 martie, spre duminică, 31 martie. Este noaptea în caer românii vor dormi mai puțin cu o oră. Ceasurile vor fi date înainte cu o oră, iar ora 03:00 ca deveni ora 04:00.

Ora de vară 2024. Ce reprezintă și de ce a fost introdus acest sistem

Ora de vară este cu o oră înaintea orei oficiale standard, care este cunoscută sub numele de oră de iarnă. Ora de vară a fost introdusă cu scopul de a beneficia mai mult timp de lumina Soarelui.

Acest sistem a fost introdus pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală. În acest fel se reduce consumul de energie electrică necesară iluminatului.

Citește și: Cea mai mare insulă din lume nu mai trece la ora de iarnă

Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 27 octombrie 2024, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Sistemul cu ora de vară – ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

Efectele trecerii la ora de vară asupra organismului

Specialiștii atrag atenția că trecerea la ora de vară poate avea urmări negative asupra organismului. Sunt persoane care se pot confrunta cu stres, anxietate sau chiar depresii în urma acestei schimbări. De asemena, se pot intensifica problemele celor care suferă de boli cardiace.

De asemenea, unele studii au arătat că schimbarea orei are ca rezultat un număr crescut de atacuri de cord, accidente de circulație, accidente la locul de muncă și infracțiuni, din cauza perturbării ritmului biologic.

Este nevoie de zile sau chiar săptămâni, în cazul anumitor pșersoane, pentru a se acomoda cu noua schimbare.

Țările care au renunțat la schimbarea orei

Anumite țări de pe glob au renunțat al schimbarea orei. Printre acestea se numără toate statele din Asia și cea mai mare parte a Africii. În ultimii zece ani, Azerbaidjan, Iran, Iordania, Namibia, Rusia, Samoa, Siria, Turcia, Turcia, Uruguay și cea mai mare parte a Mexicului au pus capăt acestei practici, potrivit Pew Research Center.