Orange pierde un proces din cauza unui pilon de antenă

Publicat: 28 mai 2024, 07:40, de Andrei Ceausescu, în Justitie , ? cititori
Orange pierde un proces din cauza unui pilon de antenă

Un locuitor din Cornetu obține în instanță despăgubiri de la Orange România pentru un pilon de antenă care provoacă disconfort.

Un proprietar din localitatea Cornetu, județul Ilfov, a reușit în instanță să obțină despăgubiri de la Orange România pentru un pilon de antenă GSM instalat în apropierea casei sale. Judecătoria a decis că operatorul telecom trebuie să plătească daune morale de 1.000 de euro și prejudicii de peste 10.000 de lei pentru stricăciunile aduse locuinței și autoturismelor din curte.

Procesul a fost intentat în 2015, după ce proprietarul a observat că pilonul, instalat cu acordul său în 2005, provoca diverse probleme. Zgomotele produse de pilon la vânt, ploaie sau zăpadă, precum și excrementele păsărilor care se adunau pe el, afectau semnificativ calitatea vieții locuitorilor, conform Profit.ro.

Expertiza tehnică a constatat că locuința a suferit pagube semnificative, inclusiv strâmbarea și găurirea învelitorii de tablă, inundații ale podului și camerelor din cauza precipitațiilor. Prejudiciul material a fost evaluat la 10.218 lei.

Instanța a decis ca Orange România să plătească atât prejudiciul material, cât și daune morale de 5.000 de euro, sumă ulterior redusă la 1.000 de euro în apel. De asemenea, operatorul a fost obligat să achite cheltuielile de judecată, inclusiv onorarii de expertiză și taxa de timbru.

Orange România a contestat decizia în mai multe instanțe, dar recursul lor a fost respins definitiv în ianuarie 2023.

Consecințe semnificative pentru Orange România

Pe lângă plata despăgubirilor, această sentință ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care Orange România își instalează antenele. Compania ar putea fi nevoită să ia măsuri suplimentare pentru a reduce disconfortul creat locuitorilor din apropierea pilonilor, precum și pentru a se asigura că instalațiile nu provoacă pagube materiale.