La apogeul său, Imperiul Roman acoperea o suprafață de aproximativ 5 milioane de kilometri pătrați, întinzându-se de la vest la est, din Portugalia până în Mesopotamia și de la nord la sud, din Scoția până în Sudan. Imperiul Roman a avut aproximativ 1.400 de orașe și multe așezări mai mici, scrie Lonely Planet. Multe dintre ele au supraviețuit și au devenit atracții turistice. Dar, cu atât de multe dintre ele, unele rămân trecute cu vederea. Prin urmare, publicația a realizat o selecție de bijuterii subevaluate ale Imperiului Roman.
1. Timgad, Algeria
Străzile orașelor romane se întindeau într-o grilă pornind de la un forum central, unde se aflau temple și piețe. Această planificare urbană a fost demonstrată cel mai clar la Timgad. Aici, ruinele orașului acoperă o zonă vastă, perfect împărțită în patru cartiere mari de două drumuri antice care se întind pe direcția nord-sud și est-vest, din care se ramifică străzi mai mici – întotdeauna în unghi drept.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Arcul-lui-Traian.jpg)
Arcul lui Traian, Algeria, Timgad. Foto: Wikipedia
2. Sagalassos, Turcia
Sagalassos a apărut ca oraș pisidian cu câteva secole înainte de Imperiul Roman, dar a fost absorbit de acesta în secolul I î.Hr. și a devenit o capitală regională importantă în munții Turciei.
Nu există transport public în Sagalossos, deși puteți lua un dolmus (microbuz) până la Aglasun, un orășel de la poalele dealurilor. De acolo, trebuie să urcați un deal de 7 km pentru a ajunge la destinație sau puteți lua un taxi și ajunge acolo în 15 minute. Sagalossos este, de asemenea, ușor accesibil cu o mașină închiriată și se poate face într-o zi din Pamukkale.
3. El Jem, Tunisia
La El Jem este unul dintre cele mai mari și mai bine conservate amfiteatre din Imperiul Roman. Puțin mai mic decât Colosseumul roman, El Jem este mult mai puțin turistic, fiind locul perfect pentru a explora vastele coridoare și arenele care odinioară găzduiau gladiatori în Africa de Nord romană și apoi pentru a vă imagina ca spectator la unul dintre cele mai populare spectacole ale Romei.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Amfiteatru_El_Jem_Tunisia-1024x379.jpg)
Amfiteatrul din El Jem, Tunisia. Foto: Wikipedia
4. Orange, Franța
Spectacolele dramatice erau, de asemenea, extrem de populare, iar teatre existau în tot imperiul. Unul dintre cele mai bine conservate este cel de la Orange. Construit în secolul I d.Hr., teatrul are o capacitate de până la 7.000 de spectatori dispuși în 34 de rânduri semicirculare.
Teatrul este acum deschis publicului ca atracție turistică și servește și ca loc de desfășurare a concertelor.
Încearcă să vezi un concert la teatru; este cea mai bună modalitate de a aprecia cu adevărat designul său arhitectural, care este o capodoperă a acusticii.
5. Jerash, Iordania
În epoca romană, Jerash a fost unul dintre cele 10 orașe care făceau parte din Decapolis – o insulă a culturii romane la periferia estică a imperiului.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Piata_ovala_de_Gerasa-1024x683.jpeg)
Piața ovală din Gerasa (Jerash). Foto: Wikipedia
Astăzi, Jerash este cel mai bine conservat dintre orașele Decapolis. Merită vizitat pentru frumosul său forum oval, o variantă rară și elegantă a pieței întâlnită în majoritatea orașelor. De la forum, drumul principal al orașului merge spre nord: uitați-vă la pietrele cubice de sub picioarele voastre și veți observa șanțurile lăsate de roțile mijloacelor de transport care au circulat pe această stradă în secolele trecute.
6. Bulla Regia, Tunisia
Locuitorii acestui oraș și-au construit casele în subteran pentru a scăpa de căldură, iar multe dintre aceste vile subterane sunt remarcabil de bine conservate. Explorarea camerelor vă va oferi o idee despre cum era să trăiești în Imperiul Roman, în vile decorate cu mozaicuri magnifice, băi și fântâni.
În Bulla Regia este foarte cald vara, așa că este mai bine să mergeți aici primăvara sau toamna. Este foarte plăcut să fiți aici în aprilie, mai și septembrie.
7. Ostia, Italia
La doar 25 km de Roma se află ruinele orașului Ostia. Sunt puțini turiști acolo, ceea ce înseamnă că puteți explora orașul antic în liniște, acordând o atenție deosebită băilor. Numărul mare al acestora (26 de complexe balneare) sugerează că au jucat un rol important în viața societății. Sunt multe de admirat aici, dar magnificele mozaicuri din Termele lui Neptun ies în evidență în mod special.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Ostia.jpg)
Ostia. Foto: https://visitostiaantica.org/
A ajunge la Ostia din centrul Romei este ușor: luați trenul Roma-Lido din gara Porta San Paolo și apoi trenul până la stația Ostia Antica. Călătoria durează aproximativ 35 de minute.
8. Dara, Turcia
În Imperiul Roman, apa trebuia stocată, ceea ce a dus la inventarea cisternelor – rezervoare subterane. În estul îndepărtat al Turciei se află puțin cunoscuta Cisternă Dara. Coborârea în aceste două vaste camere subterane, susținute de coloane monumentale, poate părea stranie, dar este locul perfect pentru a aprecia amploarea ingeniozității romane. Mai mult, întregul complex vă va fi probabil la dispoziție și veți putea, de asemenea, explora necropolele extinse împrăștiate în tot orașul antic.
9. Podul Alcantara, Spania
În Imperiul Roman, drumurilor li se acorda o importanță deosebită, iar nevoia de rute directe însemna adesea traversarea văilor sau râurilor, iar inginerii romani au dezvoltat metode eficiente de proiectare a podurilor a căror construcție a durat secole.
Podul Alcántara din Spania este doar un exemplu: un pod imens de piatră, înalt de 45 m și lung de 182 m, susținut de coloane uriașe. O mărturie a măiestriei romane, acest pod a fost construit în secolul al II-lea și este folosit și astăzi.
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/Podul_Alcantara_Spania.webp)
Podul Alcantara, Toledo, Spania. Foto: Wikipedia
10. Zidul Antonin, Scoția
Aceasta este o structură de pământ care se întinde între golfurile Clyde și Forth, presărată periodic cu fortărețe menite să protejeze imperiul de caledonienii din nord.
Zidul Antonin a fost abandonat, dar urme ale acestuia pot fi încă găsite, ilustrând o perioadă în care romanii s-au văzut suprasolicitați și forțați să se retragă.