Ordonanța austerității aprobată în ședință de Guvern. Ce restricții bugetare se vor aplica?

Publicat: 12 mai 2023, 12:23, de Teodora Dinu, în POLITICĂ
Ordonanța austerității aprobată în ședință de Guvern. Ce restricții bugetare se vor aplica?

Guvernul a aprobat astăzi proiectul de ordonanță de urgență privind gestionarea și controlul cheltuirii banilor publici. Fondurile alocate pentru bunuri și servicii se reduc cu 10%, se diminuează posturile de consilieri cu 50% și se suspendă angajările la stat.

Reducerea cheltuielilor bugetare cu 10% pentru toate instituțiile publice

Reducerea cheltuielilor bugetare începe cu diminuarea cu 10% a cheltuielilor cu bunuri și servicii pentru toate instituțiile publice. Vor fi interzise achizițiile de mașini, mobilier și aparatură birotică.

Excepție fac cheltuielile cu medicamentele și materialele sanitare, cu serviciile medicale, pentru cheltuielile cu acțiuni și programe de sănătate, precum și în cazul cheltuielilor aferente unităților de învățământ preuniversitar și universitar.

Pot fi achiziționate totuși autoturisme prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic, finanțat din Fondul pentru mediu precum și în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național 2020-2024, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru mediu, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 105/2006, cu modificările și completările ulterioare.

Se interzic angajările la stat în 2023

Una dintre măsuri vizează interzicerea angajărilor la stat pe tot parcursul anului 2023. Excepție fac posturile unice, mai pe înțeles cele ale șefilor.

Pentru posturile aflate în procedura de ocupare la care s-a afișat rezultatul selecției dosarelor de concurs anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se pot continua demersurile de ocupare a acestora.

Posturile de consilieri pentru demnitari, reduse la jumătate

De asemenea, posturile de consilieri din cabinetele demnitarilor vor fi reduse la jumătate, urmând să fie concediați aproximativ 500 de oameni. Cu toate că numărul de secretari de stat a crescut exponențial în ultimii doi ani, aceștia nu se reduc. Practic prin reducerea numărului de posturi din cabinete se ajunge la cheltuielile anterioare măririi numărului de demnitari.

Restrângerea mandatelor pentru consiliile de administrație

O altă măsură prevede restrângerea la maximum două consilii de administrație din care o persoană poate face parte. Nici aici reducerea cheltuielilor bugetare nu este cea scontată. Practic numărul consiliilor de administrație și a locurilor în acestea rămân aceleași. Diferența este că vor fi ocupate de mai multe persoane. În concluzie nicio economie la buget.

Cumulul pensiei cu salariul și supraimpozitarea, abandonate

Deși s-a discutat inițial și despre interzicerea cumulului pensiei cu salariul sau a supra impozitării veniturilor mai mari decât salariul președintelui, aceste măsuri au fost abandonate.

Reducerea cheltuielilor bugetare în viziunea Ciucă și a lui Drulă

Premierul Nicolae Ciucă a estimat economiile bugetare, în urma implementării acestor măsuri, la aproximativ 5,3 miliarde de lei. În același timp, ministrul Finanțelor a estimat gaura bugetară la suma de 20 de miliarde.


În schimb, liderul opoziției spune că „PSD și PNL au făcut praf bugetul statului, o gaură de 20 de miliarde. De fapt, am estimat că ajunge la 30 de miliarde. Au venit zilele trecute cu o ordonanță de reducerea cheltuielilor bugetare, care este praf în ochii lumii. Dar chiar și așa, ei spun că impactul este de 5 miliarde. Să ne explice domnul Ciolacu, nu știu cum a stat cu matematica la școală, cum acoperi o gaură de 30 de miliarde cu economii de 5 miliarde”, a afirmat președintele USR.  
Liderul opoziției a mai precizat că această ordonanță de austeritate este doar un balon de săpun. El spune că PSD și PNL vor proceda ca în privința reformelor din PNRR, caz în care sunt mai degrabă dispuse să piardă banii europeni decât să taie privilegiile și pensiile speciale.