Orele de educaţie sexuală în școli. Arhiepiscopul Mitropolital al Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti se adresează Parlamentului

ÎPS Aurel Percă (foto), Arhiepiscopul Mitropolital Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti solicită Parlamentului să modifice Legea 272/2004.

În legea aprobată anul trecut este prevăzut acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară, care includ componente de educaţie sexuală.

Într-un comunicat transmis vineri, ÎPS Aurel Percă subliniază că părinţii trebuie să fie informaţi cu privire la conţinutul orelor de educaţie sanitară în care sunt predate componente de educaţie sexuală.

„Educaţia copiilor nu începe odată cu programa şcolară, părinţii fiind primii responsabili de transmiterea valorilor către copiii lor. Prin urmare, numai la cererea lor şi respectându-se principiile moral-religioase ale acestora, şcoala le poate pune la dispoziţie astfel de cursuri”, a transmis arhiepiscopul.  

O încălcare a drepturilor părinţilor

„Solicităm reprezentanţilor din Parlamentul României să dezbată şi să adopte legea în aceeaşi formă, adică adoptându-se modificările din 2020, care prevăd acordul scris al părinţilor pentru programele de educaţie sanitară ce includ componente de educaţie sexuală. Există, de altfel, un precedent al acordului scris al părinţilor şi în cazul orelor de religie.

Constituţia României garantează dreptul oricărui părinte de a-şi forma copiii conform convingerilor lor etice şi religioase. Cum putem pregăti generaţia tânără pentru perioada post-COVID, în care sunt necesare simţul civic şi solidaritatea?

Trebuie să schimbăm orientarea culturală de fond, cultivând un simţ de responsabilitate foarte puternic, care presupune conjugarea tuturor forţelor, atât din partea confesiunilor, dar şi printr-o susţinere a educaţiei de către stat prin legi corecte, care să respecte libertatea de decizie”, afirmă ÎPS Aurel Percă, preşedinte al Comisiei pentru învăţământ din cadrul Conferinţei Episcopilor Catolici.

Conferinţa Episcopilor Catolici din România a semnalat, încă din aprilie anul trecut, că „obligativitatea orelor de educaţie sexuală reprezintă o încălcare a drepturilor părinţilor, garantate de Constituţie”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Cine este șeful de serviciu secret care s-a înrolat la AUR

Partidul lui George Simion a început să atragă ca un magnet o serie de rezerviști militari, iar de curând a făcut o achiziție de...

Rezultatul anchetei: UMB-ul a săpat un drum la jumătate de metru...

Rezultatele primei etape a anchetei desfășurate în urma tragicului incident de miercuri spre joi, în care patru persoane au murit și alte cinci au...