Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă de o femeie pentru prima oară în istoria instituției

Organizația Mondială a Comerțului va fi condusă, pentru prima dată în istoria de 25 de ani, de o femeie, în condițiile în care pentru funcție s-au luptat Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria și Yoo Myung-hee din Coreea de Sud, anunță CNN.

Una din cele două femei îl va înlocui pe Roberto Azevedo, care a demisionat cu un an mai devreme decât ar fi trebuit, după ce OMC a fost prinsă în mijlocul unei dispute comerciale între Statele Unite și China.

OMC a fost înființată în 1995 cu scopul de a promova comerțul deschis în beneficiul tuturor. Instituția negociază și impune reguli pentru comerțul internațional și încearcă să rezolve disputele dintre cei 164 de membri ai săi.

Okonjo-Iweala a fost ministru de finanțe în Nigeria. Economist la bază, ea a petrecut 25 de ani la Bnca Mondială, devenind apoi directorul operațional al organizației. În anul 2018 a fost numită în consiliu de administrație al Twitter. Totodată, ea prezidează consiliul de administrație al Gavi, o organizație internațională care își propune să reunească sectoarele public și privat pentru a îmbunătăți accesul la vaccinuri, conform Mediafax.

Okonjo-Iweala se va confrunta cu Yoo, care este prima femeie care a ocupat funcția de ministru al comerțului în Coreea de Sud.

Următorul director general al OMC va prelua controlul asupra unei organizații care s-a străduit să împiedice disputele comerciale între statele membre, în special Statele Unite și China.

De asemenea, va fi forțată să se confrunte cu consecințele pandemiei, care a afectat comerțul și a declanșat o profundă recesiune globală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

SIE caută colegi noi! Campanie de recrutare a celui mai secret...

Serviciul de Informații Externe (SIE) este unul cu o muncă foarte interesantă, dar și ascunsă ochilor publicului larg. Foarte rar și-a căutat angajați prin...
Eugen Teodorovici (INQUAM Photos Octav Ganea)

FRICA de a spune și TEAMA de a fi

Poate că da, poate că nu, dacă am vorbi deschis și dacă am acționa precum simțim, am putea schimba lucrurile în jurul nostru așa...