Oul de struț încondeiat cu foiță de aur sau de argint, decorul unic pe masa de Paște

Publicat: 05 mai 2024, 07:24, de Viorela Pitulice, în Agricultura , ? cititori
Oul de struț încondeiat cu foiță de aur sau de argint, decorul unic pe masa de Paște

Oul de struț încondeiat începe să-și facă locul pe mesele românilor care vor să-și impresioneze invitații la masa de Paște. Iar prețul este pe măsură: de la câteva sute de lei, până la peste 1.000 de euro, în funcție de modelul ales.

În mod normal, un ou de struț costă undeva la 100 de lei, dacă este încondeiat se ajunge la 300-400 lei, ba chiar și mai mult în funcție de complexitatea motivelor alese și de munca depusă.

Noua senzație este oul de struț cu foiță de aur sau de argint, al cărui preț poate să atingă câteva sute de euro sau chiar și 1200 de euro.

Unul dintre cei mai cunoscuți artiști care realizează astfel de ouă încondeiate unicat este Mariana Andone Rotaru, care folosește o tehnică proprie pentru a reda elemente din cultura şi tradiţiile românilor. Pentru a încondeia un singur ou, artista lucrează cel puţin 70 de ore, dar rezultatul este pe măsură.

Cele mai recente lucrări ale Marianei Andone Rotaru au putut fi admirate la Muzeul Naţional Brukenthal, unde a avut loc la finele lunii aprilie expoziţia „În căutarea Paradisului pierdut”, unde au fost prezentate icoane pe ouă de struţ, încondeiate cu foiţă de aur şi argint.

Munca de creație

Și să nu credeți cumva că este chiar așa de simplu de încondeiat un ou de struț. Mai întâi a fost selectat cu grijă oul potrivit, iar desenul a fost realizat cu ceară de albine topită cu ajutorul unui condei tradiționali.

În cele mai multe cazuri, circumferinţa ovoidală a fost împărţită în două suprafeţe, tema iconografică fiind încadrată pe una dintre acestea.

„Decorul de pe partea opusă icoanei este o creaţie unică, armonios dezvoltată în compoziţii proprii, plecând de la elementele din câmpul izvodului reprezentat. Elementele aurite au fost redate cu foiţă de aur de 24 k şi foiţă de argint”, precizau organizatorii expoziției de la Sibiu.

Una dintre piesele cele mai cunoscute din colecția Marianei Andone Rotaru este un ou de struţ inspirat de ia românească pictată de Henri Matisse în 1940, elementele din tabloul celebru fiind redate cu mare măiestrie.

Mariana Andone Rotaru este născută în Republica Moldova și face parte din prima generaţie de elevi basarabeni veniţi la studii în România.